Rusija danas potpisuje sporazum o isplaćivanju duga BiH

BiH

bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda te zamjenik ministra financija Rusije Sergej Storčak potpisat će u Moskvi sporazum o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg Sovjetskog saveza i bivše SFRJ.

Po sporazumu, cjelokupan dug od 125.157.834 dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prethodno su prihvatili usuglašeni prijedlog sporazuma.

Državni ministar financija i trezora ovlašten je za potpisnika, rečeno je ranije iz Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine, javlja Al Jazeera Balkans.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog sporazuma između te institucije i Vlade Rusije o raspodjeli klirinškog duga (dug Rusije prema Bosni i Hercegovini) prema kojem entitet Federacija Bosne i Hercegovine dobija 72 miliona, a entitet Republika Srpska 36 miliona dolara.

Prema sporazumu, klirinški dug Rusije prema Bosni i Hercegovini iznosi 125.157.834,38 dolara. Od tog iznosa FBiH dobit će 58%, Republika Srpska 29%, institucije Bosne i Hercegovine 12.515.783,44 dolara (10%), a Brčko Distrikt 3.754.735,03 dolara (3%).