Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Rusija okrenula ploču prema Republici Srpskoj

13/06/2015

Rusija je, sasvim neočekivano, potpisnik ovosedmičnog kominikea UO Vijeća za sprovođenje mira u kojem su navedeni i stavovi suprotni zvaničnoj politici Republike Srpske.

Tako se ambasador Petar Ivancov, za razliku od svojih prethodnika, nije ogradio od formulacije „genocid u Srebrenici“, a zajedno sa ostalim političkim direktorima dao je podršku aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO.

Ruski ambasador nije izdvojio mišljenje ni tokom rasprave o vladavini prava, a visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko naglasio je poslije sjednice da je kominike usvojen jednoglasno i da je UO posebnu pažnju posvetio ponašanju „nekih političara iz Republike Srpske koji su upravo kroz osporavanje vladavine prava nastojali sebi osigurati politički kapital“, piše Blic.

[pull_quote_left]Navikli smo da se Rusija i Turska u saopštenjima poslije sjednice obično ne slažu sa određenim stavovima, ali je sada postignut konsenzus. Vjerovatno se ne radi samo o mišljenju ruskog ambasadora u BiH, već i činjenicom da se stavovi Rusije mijenjaju na međunarodnom planu i da je možda pritisnuta zbog odnosa sa Ukrajinom. Republika Srpska to sve mora ozbiljnije da prati [/pull_quote_left]

Od ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova “Euroblic” je tražio detaljno pojašnjenje u vezi sa podrškom izjavama iz kominikea UO Vijeća za sprovođenje mira koja su potpuno suprotna interesima zvanične Republike Srpske. Međutim, odgovori nisu stigli.

Ta rasprava je izrodila i poziv na striktno poštovanje odluka Ustavnog suda, a zanimljivo je da je kominike došao upravo u vreme kad Republika Srpska pokušava da sačuva 9. januar kao Dan Republike zbog kojeg je usvojena i Deklaracija o zaštiti Zakona o praznicima RS.

U Deklaraciji se navodi da RS neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića ako bude osporen Dan Republike.

Stavovi ruskog ambasadora su još neobjašnjiviji, kada se ima u vidu da se Rusija u izjavama funkcionera RS stalno spominje kao najveći prijatelj i alternativa Evropskoj uniji. Od Rusije se očekuje i pomoć u slučaju da pred Vijećem bezbjednosti Ujedinjenih nacija dođe rezolucija o Srebrenici koju predlaže Velika Britanija.

Rusija bi, bar prema željama zvanične RS, trebalo da uloži veto kako bi sa Srba skinula kolektivnu krivicu koja se stavlja na teret kvalifikacijama „genocida“, a koju je Ivancov sada zvanično prihvatio.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja kaže da je očigledno da se nešto menja na međunarodnom planu, jer se ovakvi stavovi kose sa određenim politikama i u RS, ali i izvan nje. Šolaja veruje da se radi o snažnom upozorenju da RS, između ostalog, mora drugačije da počne da razgovara sa Evropskom unijom, Amerikom ili, recimo, Turskom i da je došlo vrijeme za drugačiju izgradnju ukupnih odnosa u BiH.

– Navikli smo da se Rusija i Turska u saopštenjima poslije sjednice obično ne slažu sa određenim stavovima, ali je sada postignut konsenzus. Vjerovatno se ne radi samo o mišljenju ruskog ambasadora u BiH, već i činjenicom da se stavovi Rusije mijenjaju na međunarodnom planu i da je možda pritisnuta zbog odnosa sa Ukrajinom. Republika Srpska to sve mora ozbiljnije da prati – kaže Šolaja.

Komentari

1 Comment

  1. Miki

    13/06/2015 at 11:50

    Pa njegove su firme sve kupili pojeftino sada se okrecu Federaciji a da bi uspjeli zna se cijena.Boli njih ku*ac i za Dodikom i za PC,njima je vazan kapital.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.