BiH

Rusija podržala referendum u RS

24/07/2015

Moskva je podržala odluku Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o povjerenju u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini, pišu Nezavisne novine.

“Slabu efikanskost pravosudnog sistema u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristrasnost u odnosu na jedan narod – bh. Srbe na državnom nivou”, navodi se u izjavi portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandra Bikantova, objavljenoj na sajtu Ministarstva.

Navodi se da je zbog toga Republika Srpska “prinuđena da pribjegava postojećim demokratskim instrumentima sa ciljem da obezbijedi realizaciju svojih zakonskih interesa”.

Bikantov je podsjetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i prije nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena putem pregovora, “ali da su oni bili malo produktivni, ne krivicom RS”.

“Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući i u funkcionisanje sudskih organa i odstranjivanje ‘nacionalnih’ grešaka u njihovom radu, bolje rješavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih učesnika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi u suprotom “izbjegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano miješanje Visokog predstavnika za BiH, samo destabilizovalo situaciju u BiH”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o sudu i Tužilaštvu BiH. Za referendumsko pitanje je određeno: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”

Referendum bi, prema toj odluci, trebalo da bude održan u roku od šest mjeseci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.