Vatrogasci cijelu noć spašavali kuće na Pelješcu, plamen dosezao do 20 metara

vatra-peljesac123

Iza gasitelja na Pelješcu još je jedna besana noć, nakon što je jučer poslijepodne požar ogromnih razmjera ponovo krenuo prema naseljima u Ponikvama, piše Index.

Situacija na terenu jutros je nešto bolja nego jučer poslijepodne. Kuće su odbranjene, a cesta Prapratno-Ponikve-Zabrđe ponovo je otvorena za sav promet.

“Prema požarištu ponovo kreću i kanaderi, a uskoro bi na Pelješcu trebala ponovo biti isključena struja. Dalekovodi predstavljaju opasnost kada kanaderi izbacuju vodu, mora se isključiti struja”, pojašnjavaju iz Centra 112.

vatra-peljesac22222

Vatrogasci su se sinoć na Pelješcu borili na dvije fronte. Jedna je išla prema naselju Brijesta, dok se druga spuštala s brda kod mjesta Dančanje prema Ponikvama. Plamen je na pojedinim mjestima dosezao i do 20 metara visine, a snažna bura dovela ga je u neposrednu blizinu kuća.

“Uspjeli smo odbraniti 20-ak kuća, potjerali smo vatru u brdo. Vatrogasci daju sve od sebe, to su heroji, vjerujte mi”, rekao je kasno sinoć za Index Nikša Miletić, zamjenik zapovjednika Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik.

Procjenjuje se da je požarom zahvaćena površina kod Ponikava oko 1400 hektara, dok je kod Trstenika u vatri nestalo još oko 1200 hetara šume, makije, maslinika i vinograda.

U pomoć dolaze Rusi

U pomoć vatrogascima mogli bi doći i ruski kolege, budući da je ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio pomoć za gašenje požara Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavila je ruska novinska agencija TASS.

“Ministar Vladimir Pučkov poslao je telegrame s ponudama u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva, javlja Radio Slobodna Evropa.

Rusija je spremna odmah poslati modernu opremu za gašenje požara, uključujući avione “Il-76” i “Be-200” i stručnjake za gašenje požara.