BiH

ured visokog predstavnika

Rusija prestala finansirati OHR: Više neće učestvovati ni na sjednicama PIC-a?

19/04/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine

Ruska Federacija je informisala Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz te institucije.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

“Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a”, rekli su iz ruske Ambasade.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

“Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto”, navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

“U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, rečeno je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, “ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije”.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Vijeća za sprovodenje mira, američki ambasador u BiH Michael Murphy nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila napustiti PIC”, istakao je Murphy tokom nedavne posjete Banjoj Luci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.