Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kremlj

Rusija traži da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama

putin biden
Foto: X

SAD odbacuje ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postao izravan učesnik rata čija je svrha nanijeti “strateški poraz” Moskvi. Washington kaže da su bilo kakvi pregovori o ratu u nadležnosti Ukrajine

Rusija vidi hitnu potrebu za sigurnosnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali oni moraju biti “sveobuhvatni” i uključivati pitanje Ukrajine, objavio je Kremlj u petak.

-Nemoguće je izvaditi bilo kakve pojedine dijelove iz općeg kompleksa nagomilanih problema te to nećemo činiti, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje je li Moskva spremna razgovarati s Washingtonom o nuklearnim rizicima.

-Mi smo otvoreni za dijalog, no za širok, sveobuhvatan dijalog koji pokriva sve dimenzije, uključujući trenutnu dimenziju vezanu za sukob oko Ukrajine, vezan za izravno sudjelovanje SAD-a u ovom sukobu, kazao je Peskov novinarima.

SAD: O Ukrajini razgovara Ukrajina

SAD odbacuje ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postao izravan učesnik rata čija je svrha nanijeti “strateški poraz” Moskvi. Washington kaže da su bilo kakvi pregovori o ratu u nadležnosti Ukrajine.

Ruska pozicija, kao što ju je predstavio Peskov, nije ništa novo, podsjeća Reuters. Međutim, novinarima je rekao da popis tema o kojima Rusija i SAD moraju razgovarati raste.

-Sve u svemu, ovaj dijalog je veoma potreban. Potreban je zato što se problemi gomilaju, a ima mnogo poteškoća vezanih uz globalnu sigurnosnu arhitekturu, kazao je Peskov.

Iz perspektive Washingtona, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji već treću godinu vodi rat u Ukrajini, odgovoran je za umnažanje sigurnosnih problema.

Ove sedmice je posjetio Sjevernu Koreju, jedinu zemlju koja je u 21. stoljeću testirala nuklearno oružje, te s njenim vođom Kim Jong Unom potpisao pakt o uzajamnoj odbrani te rekao da će možda Pjongjangu poslati rusko oružje kao odgovor na naoružavanje Ukrajine, koje provodi zapad.

Putin je također u utorak ponovio da razmatra reviziju ruske doktrine o korištenju nuklearnog oružja. Posljednji sporazum o kontroli oružja, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Rusija i SAD mogu rasporediti, istječe 2026.