Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panel diskusija u Sarajevu

Ruska propaganda o Ukrajini identična je srbijanskoj tokom agresije na BiH

oo princip – facebook

Na konfereciji u Sarajevu uspostavljena je jasna paralela propagandnog narativa. Mediji koji su širili propagandu, Alo, Informer, Novosti, RTRS..

Povodom obilježavanja godine dana od početka totalne ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) i Evropska unija u BiH u Sarajevu su organizirale panel diskusiju „Razvoj propagandnih narativa o Ukrajini“.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Na ovom događaju govorili su stručnjaci s područja Zapadnog Balkana, iz Ukrajine te sa Bliskog Istoka. Inače, ova diskusija je dio šire konferencije EU te je okupila novinare, fact-checkere, medijske profesionalce i članove akademske zajednice sa Zapadnog Balkana, zemalja Istočnog partnerstva, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Za cilj je imala  osnaživanje saradnje, prepoznavanje potreba medijske zajednice te pružanje podrške nihovom radu.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler u uvodnom izlaganju je rekao da je ruska ratna proganda usmjerena da se opravda agresija i da se krivci pronađu u Ukrajini, NATO-u, Evropi.

-Koriste se nove tehnologije kako bi propaganda utjecala na stavove i mišljenja.  EU podržava medijske slobode, poboljšanje intergriteta u novinarstvu, novinarske pismenosti. Rat u Ukrajini evocirao je bolne uspomene za stanovnike Sarajeva, gdje se održava ovaj današnji događaj – rekao je Sattler.

Tijana Cvijetićanin, urednica na portalu Raskrinkavanje, prezentirala je rezultate fakt-checkinga u BiH i regiji odnosno sadržaja na socijalnim mrežama u periodu od januara do oktobra 2022. godine

-Pronašli smo 22 različite vrste narativa kada je riječ o propagandi o agresiji na Ukrajinu. Pronđeno je ukupno 1243 sadržaja o agresiji na Ukrajinu. Najčešći su se odnosili na narative poput „Američki laboratoriji u Ukrajini usmjereni ka ruskoj DNA“, ili „Američki laboratoriji koji su kreirali Covid, ili „Ukrajina pokušava da napravi nuklearno oružje“ – navela je Cvjetićanin.

Glorifikacija ruske vojne sposobnosti, kao i liderstvo Vladimira Putina, kako je navela, narativ je zabillježen na samom početku agresije. Fiktivne informacije o ruskom trijumfu, zatim negiranje izvještaja o napadu na civile, su ruski narativi koji su do danas ostali pristupni u eteru.

Navodi da su prevladavali sljedeći propagandni narativi:

-Rusija je u samoodbrani izvršila vojne operacije, zbog prekršenog odogovora o neširenju Zapada na Istok,

-Portretiranje Ukrajine kao nacističke države

-Optužbe da Ukrajina želi počiniti genocid nad ruskim stanovništvom

-Spinovi o učinku sankcija prema Rusiji: Ruska ekonomija ostala je netaknuta,

-Sankcije će se Evropi vratiti kao bumerang: Apokalaptična slika Evrope, koja će ostati bez struje, gasa, hrane.

-Zapadni mediji su optuženi da falsificiraju ratne izvještaje, a izvještaji o izločinima protiv stanovništva su opisani kao laži u medijima.

Na panelu je napravljena i više puta je naglašena jasna usporedba aktuelne ruske propagande sa srbijanskom početkom devedesetih godina prošlog stoljeća posebno tokom agresije Srbije na BiH.

Što se tiče današnjice, naglašeno je da su mediji kao što su Alo, Informer, Novosti, Sputnik Srbija, Srbija danas bili vodeći mediji u Srbiji sa vrstom narativa koji je usklađen sa ruskom propagandom.  U BiH su to bili RTRS i Srna, javni servis te entitetska novinska agencija.

Yevhen Fedchenko, glavni urednik ukrajinskog fact-checking portala StopFake izjavio je da se radi o sistematskom narativu Rusije koji se koristi godinama protiv Ukrajine.

-Ukrajina zapravo sada ne očekuje samo pobjedu, već i pravdu. Dugo je izložena i ruskom propagandnom agresijom koja doslovno ubija ljude. Svi ovi narativi vode ka dehumanizaciji Ukrajine, oduzimanju elemenata državnosti Ukrajine – rekao je Fedchenko.

Marija Vučić, novinarka portala KRIK (Srbija) rekla je da režimski mediji u Srbiji opravdavaju rusku agresiju, jer je Srbija država koja je privržena Rusiji.

-Uvijek se NATO bombardovanje Srbije koristi kao opravdanje pa je lakše krivca tražiti u NATO-u. To je narativ koji je kreiran od početka rata u Ukrajini. Srbi ne mogu biti zločinici, pa tako ni Rusi. Sličan narativi je kreiran i tokom rata u BiH. Prema istraživanju o narativu prvih šest mjeseci rata u Ukrajini – došli smo do rezultata da su dvije trećine utvrđenih pristranih narativa bili izrazito antizapadni, a ne samo proruski – navela je Vučić.

Sead Turčalo, dekan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevo, izjavio je da bi, da je Rusija bila uspješnija u svojoj agresiji na Ukrajinu u smislu zauzimanjja teritorije, po svemu sudeći došlo do jasnije izražene destabilizacije i ugrožavanja sigurnsoti u BiH, kao i na Kosovu.

-Odgovor Zapada je bio dobar na globalnom nivou protiv Rusije. No, takvog odgovor nije bilo u BiH Dodikov narativ do danas nije zaustavljen, naprotiv. Njegovo političko djelovanje i narativ kao podrška Rusiji do danas su prisutni u BiH. Ovdje vidimo da je, objektivno, njegovo djelovanje bilo inagrađeno. To se  zaista treba promijeniti – zaključio je Turčalo.