Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer usk

Ružnić: Skandalozan je doček Vučiću, a ne susret s predstavnicima skupštine Berlina

ruznic22

Ružnić je, podsjetimo, primio poslanike Skupštine grada Berlina Andreasa Wilda i Gunnara Lindemanna, a oni su javnost o ovoj posjeti obavijestili putem društvenim mreža

Susret premijera USK Mustafe Ružnića sa predstavnicima njemačke ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koji se desio prije dva dana izazvao je burne reakcije u BiH.

Ružnić je, podsjetimo, primio poslanike Skupštine grada Berlina Andreasa Wilda i Gunnara Lindemanna, a oni su javnost o ovoj posjeti obavijestili putem društvenih mreža.

Treba naglasiti da je Obavještajna agencija Njemačke AfD stavila pod nadzor kao potencijalnu prijetnju demokratiji zemlje.

Povodom brojnih kritika zbog ovog susreta, danas je reagovao Ružnić tvrdeći da se radi o “jeftinom medijskom spinu”.

– Jeftin medijski spin čiji cilj je bio skrenuti pažnju sa lošeg snalaženja vlasti predvođene sa SDA u pandemiji i sramotnog državničkog dočeka jedne kutije vakcina od dokazanog desničarskog radikala, islamofoba i negatora genocida u Srebrenici Aleksandra Vučića, danas je stigao u vidu teksta u kojem se susret premijera USK Mustafe Ružnića s predstavnicima skupštine grada Berlina pokušava predstaviti kao skandal, poručeno je iz Ružnićevog kabineta.

Kako dalje tvrdi “skandalozno ponižavanje naše države na njenom aerodromu u njenom glavnom gradu je ipak previše težak grijeh da bi se mogao zamaskirati običnom protokolarnom posjetom dva njemačka lokalna političara Bihaću”.

“Dovođenje Narodnog evropskog saveza i premijera Ružnića u bilo kakvu vezu sa antiislamskom politikom kakvu zagovaraju neki dijelovi Alternative za Njemačku je neozbiljno, tim prije što dolaze iz istih izvora koji su političkoj opciji koja je na vlasti u USK učestalo podmetali i spočitavali upravo navodni islamski radikalizam. Javnosti radi, predstavnici skupštine grada Berlina su najavljeni u kapacitetu lokalnih/regionalnih zakonodavaca i bilo bi neukusno i skandalozno odbiti zvanične predstavnike lokalnih vlasti glavnog grada Njemačke”, navedeno je u rekciji.

Njemačka je, kako se dalje tvrdi, država koju svi u Bosni i Hercegovini doživljavamo kao prijateljsku i naša je obaveza voditi dijaloge s njenim predstavnicima čak i kada se ne slažemo sa politikama ili dijelovima tih politika.

– Ne vidim da predstavnici vlasti u Sarajevu imaju zamjerke na to što hiljade ljudi iz Unsko-sanskog kantona svake godine odlazi živjeti u zemlju u kojoj dio glasača glasa za AfD, niti da pokušavaju to promijeniti. Možda bi bilo bolje da razgovaramo o tome umjesto što nas sad već svakodnevno obasipaju ovim jeftinim spinovima, poručio je premijer USK Mustafa Ružnić,