skupština KS

S dnevnog reda povučeni zakon o govoru mržnje i zakon o ministarstvima

sjednica

Skupština Kantona Sarajevo je s dnevnog reda povukla Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje kojim se zabranjuje korištenje govora za napad, pogrdno, uvrjedljivo, zastrašivanje i uznemiravajuće izražavanje koje potiče na nasilje, mržnju i diskriminaciju

Vlada Kantona Sarajevo povukla je s dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Nacrt zakona o ministarstvima i drugim organima uprave, jer se u toku rasprave utvrdilo da nije ispoštovan rok od 12 dana za dostavu materijala.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je da je u toku 2020. godine to ministarstvo zaprimilo inicijative Udruženja građana “Eko akcija” i Udruženja Aarhus centar u BiH, koje se odnose na zaštitu vode i prava na vodu u smislu onemogućavanja privatizacije vodnih resursa i privatizacije vodoopskrbe stanovništva.

– Uzimajući u obzir navedeno, Ministarstvo pravde i uprave ocijenilo je opravdanim inicijative. Također, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je osporen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave te je Skupština KS provodeći presudu Ustavnog suda donijela novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave u KS, a od donošenja osnovnog teksta Zakona je prošlo više od trinaest godina, te je u tom periodu doneseno više izmjena, dopuna i ispravki propisa, ovo Ministarstvo je ocijenilo da je radi preglednosti svrsishodnije donijeti novi propis – kazala je.

Naglasila je da u odnosu na Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave u KS, tim zakonom je izmijenjen redoslijed ministarstava prema redoslijedu po kojem su u Ustavu Kantona Sarajevo navedene nadležnosti koje obavljaju ta ministarstva.

– Djelokrug Ministarstva privrede dopunjen je poslovima koji se odnose na zaštitu vodnih resursa, s ciljem stvaranja preduvjeta za donošenje odgovarajućeg zakona kojim bi se usvojile inicijative udruženja Eko akcija i Aarhus centar u BiH – kazala je.

Pored tih izmjena i dopuna koje su izvršene u odnosu na tekst Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija u Kantonu Sarajevo, Brčić je kazala da je izmijenjen i sam naziv zakona, kako bi se isti uskladio sa nazivima zakona koji regulišu istu oblast na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i u drugim kantonima u Federaciji Bosne i i Hercegovine.

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) sugerirao je da nema pravnog osnova za donošenje tog zakona te predlagao da ga Vlada povuče sa dnevnog reda.

Tvrde da se usvajanjem tog zakona van snage stavlja Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave kojeg je Ustavni sud FBiH osporio te da je obrazloženje zakona netačno.

Šef Kluba SDA Mahir Dević kazao je da je ministrica Brčić u ostavci te da neće imati ko voditi javnu raspravu.

Upozorio je da će se Vlada i Skupština KS započeti daljnji niz proceduralnih grešaka te pozvao premijera Edina Fortu da povuče Nacrt i uputi ga u proceduru nakon što se imenuje nova ministrica pravde i uprave.

– Ponovo ćemo uči u ustavnu krizu, a vi ćete opet iste zakone predlagati pod različitim nazivom. Radite kontra presuda Ustavnog suda Federacije BiH – kazao je Dević.

Zastupnik SDA Haris Zahiragić naglasio je da nema pravnog kontinuiteta te da Vlada KS usvaja zakon samo da bi Ustavnom sudu FBiH ponudili pravno rješenje nakon što novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave proglasi neustavnim.

– To je isti zakon, samo mu je promijenjeno ime. Ovo je rušenje ustavnopravnog sistema Kantona Sarajevo – poručio je Zahiragić.

Zastupnik Aljoša Čampara kazao je da nema potrebe da se ne ispoštuje rok od 12 dana koliko treba da se dostavi materijal zastupnicima.

– Ukoliko ovim kršimo Ustav, trebamo ga odgoditi za narednu sjednicu – kazao je Čampara, nakon čega je ministrica Brkić povukla tačku s dnevnog reda.

Skupština Kantona Sarajevo je s dnevnog reda povukla i Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje kojim se zabranjuje korištenje govora za napad, pogrdno, uvrjedljivo, zastrašivanje i uznemiravajuće izražavanje koje potiče na nasilje, mržnju i diskriminaciju.