Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S dolaskom proljeća na ulicama Sarajeva sve je više djece koja prose

djeca_prosajci

Ljepše vrijeme i veći broj turista u gradu svake godine prati i veliki broj prosjaka. Mobilni tim JU Kantonalni centar za socijalni rad je svakodnevno na terenu kako bi se spriječilo iskorištavanje djece. Kako nam je kazao Adnan Podžo, direktor JU Kantonalni centar za socijalni rad KS-a, u prva četiri mjeseca nije došlo do povećanja broja djece u prosjačenju.

– Najviše ih je u općini Ilidža. Nažalost, bez obzira na naš savjetodavni rad sa roditeljima i djecom, pružanje socijalnih usluga, usluga poludnevnog ili dnevnog boravka u Službi za prihvat djece u riziku pri Odgojnom centru, pružanje podrške roditeljima u otklanjanju uzroka koji dovode do prosjačenja, neka djeca i dalje nastavljaju sa prosjačenjem, ističe Podžo.

On objašnjava da, ukoliko i nakon poduzimanja svih aktivnosti djeca nastave da prose, nadležne općinske socijalne službe poduzimaju mjere upozorenja, nadzora nad roditeljskim staranjem, privremenog izuzimanja djece iz porodice, pokretanje pred sudom postupaka oduzimanja prava roditeljima da žive sa djecom i postupaka oduzimanja roditeljskog staranja.

– Ove aktivnosti provode općinske službe socijalne zaštite po službenoj dužnosti ili na inicijativu mobilnog tima koji ostvaruje kontakte sa djecom, prikuplja neophodne informacije, obavještava službe socijalne zaštite, MUP, a po potrebi i Tužilaštvo, kako bi svako iz okvira svojih nadležnosti poduzeo mjere, rekao je Podžo za Oslobođenje.

Značajan doprinos prevenciji prosjačenja mogu dati građani ukoliko prestanu djeci davati novac. Često se dešava da na ulicama KS-a prosjače žene i djeca iz drugih bh. gradova.

– Kada je riječ o dnevnim, poludnevnim ili sedmičnim migracijama čija je namjera prosjačenje na ulicama KS-a, one su i dalje prisutne, ali manje nego ranije. Nadležnost Centra u slučaju prosjačenja djece koja dolaze iz drugih kantona ili drugog entiteta temelji se na identifikaciji djeteta, po potrebi njegovom privremenom smještaju, imenovanju posebnog staratelja i obavještavanju nadležnog centra za socijalni rad da poduzme mjere i radnje na prihvatu, zaštiti i zbrinjavanju, naveo je Podžo.