Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S manje sudija Općinski sud Zenica ostvario odlične rezultate

opcinski-sud-zenica

Općinski sud Zenica u ovu godinu je ušao s 136.020 neriješenih predmeta i hroničnim nedostatkom sudija, a proteklu je godinu okončano s riješenih 66.301 predmet, te dostignutih 136,6 posto izvršenja kolektivne norme i s 94,4 posto zacrtanog kvaliteta rada sudija.

Najviše prenesenih neriješenih predmeta, čak 125.554 predmeta, je iz komunalne oblasti vezanih za dugovanja računa grijanja, vodovoda, odvoza otpada i televizijske takse.

Rezultatima u protekloj godini predsjednica Općinskog suda Zenica Dijana Ajanović, je izuzetno zadovoljna, jer bi prema normativima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sud trebao da ima još osam uposlenih sudija.

“Ovakav rezultat je vrijedniji jer je ostvaren sa 33 uposlena od 40 nosilaca pravosudnih funkcija. Neki su otišli na druge poslove, nekoliko kolegica je bilo na porodiljskom odsustvu, tako da nas je 33 radilo i ostarilo ovakve rezultate”, navodi Dijana Ajanović.

Ova ustanova već šest godina traži za to potrebna sredstva od Zeničko-dobojskog kantona, koji je ovogodišnjim budžetom planirao za rad Općinskog suda još manje sredstava u odnosu na prethodnu godinu. U Sudu planiraju da u 2016.godini završe jednak broj slučajeva kao protekle godine i okvirno očekuje se rješavanje više od 65.000 predmeta.