Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“S ovakvim bh. pravosuđem Đukić neće biti izručen BiH”

BiH

general-novak-djukic-sloboda

Sud Bosne i Hercegovine jedini je odgovaran zato što je Novak Đukić, pravosnažno osuđeni ratni zločinac za masakr na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, još uvijek na slobodi, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje (IPP) iz Tuzle Sinan Alić, piše Anadolu Agency (AA).

“Sud BiH od Đukićevih advokata 20. juna 2014. godine obaviješten je da se Đukić nalazi na liječenju u Srbiji. Sud 6. oktobra 2014. dostavlja naredbu za raspisivanje potjernice koja je raspisana dva dana poslije. Ono što je Sud BiH, odnosno postupajući sudija, trebao uraditi je da provjeri da li je Đukić imao dvojno državljastvo, jer je predao bh. pasoš, a iz zemlje izašao pomoću srbijanskog pasoša. Vidjet ćemo šta znači taj prekršaj postupajućeg sudije i podnijet ćemo prijavu protiv njega Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH”, kazao je Alić.

On je podsjetio da je Sud BiH 9. oktobra 2014. izdao saopćenje o predmetu Đukić u kojem se navodi da su svjesni činjenice da ustavne odredbe Republike Srbije ne dozvoljavaju izručivanje.

“Oni su sve to znali, a omogućili su mu da bude slobodan čovjek. Svi srbijanski organi kriju gdje se Đukić tačno nalazi i sa ovakvim bh. pravosuđem ne vjerujem da će on ikada biti izručen BiH”, rekao je Alić.

Podsjetimo, u optužnici podignutoj protiv Novaka Đukića, koju je Sud BiH potvrdio 2008. godine, navedeno je da je “za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, dana 25. maja 1995. godine, u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske Republike Sprske, naredio svojim jedinicama smještenim na Cerovom Brdu sela Panjik – planina Ozren, da artiljerijskim projektilom granatiraju grad Tuzlu i to bliži lokalitet centra grada zvani Kapija.

Usljed eksplozije projektila smrtno je stradala 71 osoba, dok je ranjeno oko 140 osoba. Apelaciono vijeće Suda BiH je 2010. godine potvrdilo prvostepenu presudu prema kojoj je Đukić osuđen na 25 godina zatvora.

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. usvojio apelaciju osuđenog Novaka Đukića, utvrdio povredu prava optuženog iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH i naložio Sudu Bosne i Hercegovine da “po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je dana, 14. februara 2014. donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđenom.

U februaru prošle godine, Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRЈ.