Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sa Kruga 99 poručeno: Srebrenica treba da bude mjesto dijaloga i susreta

BiH

krug 99 srebrenica

Srebrenica je mjesto stradanja, ali i topos nade savremenog čovječanstva, mišljenje je akademika i intelektualaca izneseno na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije Krug 99 pod nazivom “Srebrenica i kako dalje…”, javlja Anadolu Agency (AA).

U susret obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, manifestacije oko koje se vodi rasprava u regionu zbog najave prisustva predsjednika susjednih zemalja na centralnom događaju koji će se održati 11. jula, a koji će okupiti i lidere svijeta, intelektualci su i odlučili današnju redovnu sesiju Kruga 99 posvetili Srebrenici i njenoj budućnosti.

Prof. dr. Hidajet Repovac istakao je da Srebrenica mora biti mjesto susreta.

“Srebrenicu vidim kao mjesto mira i dijaloga, kao mjesto pomirenja. Ona ne bi trebala da je mjesto pomirenja samo za one koji žive tamo nego za Balkan i naše evropsko okruženje. Tu treba da bude mjesto susreta i dijaloga i samo tako oni koji se sada rađaju imaju neku perspektivu da žive u BiH i u Srebrenici”, kazao je Repovac.

Profesor Mirko Pejanović naglasio je da je genocid u Srebrenici dobio planetarnu potvrdu koja je iskazana kroz presude izrečene u Hagu i Međunarodnom sudu pravde i dodao da još uvijek ima nade da će međunarodna zajednica utjecati na loklano okruženje da prizna ono što se desilo s ciljem uspostave mira.

“Najnovije inicijative da se u obliku jedne međunarodne rezolucije u Ujedinjenim nacijama dalje posmatra i tretira zločin genocida u Srebrenici daje nadu da će slobodni svijet i međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se u našim lokalnim zajednicama, a posebno u vrhu političke elite srpskog naroda u RS-u i u Srbiji uspostavi drugi odnos, odnosu uvažavanja, priznanja i solidarnosti, a to će zasigurno biti osnova da se započne izgradnja povjerenja i mira”, naveo je Pejanović.

Akademik Senadin Lavić također je izrazio nadu da će međunarodna zajednica pomoći da Srebrenica “stane na noge”.

“Kada je 2007. godine potvrđeno koje u Srebrenici počinio genocid, ona je postala simbol stradanja, ali i topos nade savremenog čovječanstva”, kazao je Lavić iskazavši želju da se u Srebrenici napravi internacionalni istarživački institut u kojem bi se okupljali mladi istraživači koji bi širili nadu i znanje o ljudskim nedjelima i zločinima.

Akademici i intelektualci su podsjetili na staru historijsku tezu da genocid nastaje kao posljedica toga što se jedan narod smatra višim i boljim od drugog.

Samo pošten čovjek može osjećati krivnju za ono što su uradili njegovi sunarodnjaci i poricanje Srebrenice je poricanje Jasenovca, stav je članova Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.