Ivanić otvorio 10. jubilarni Festival animiranog filma u Neumu (FOTO)

BiH

ivanic neum (1)

Deseti jubilarni Festival animiranog filma u Neumu, NAFG 2015, sinoć je pred prepunom ljetnom terasom hotela Sunce, brojnih gostiju i uzvanika otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, javlja Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju Ivanić je istaknuo važnost festivala za Bosnu i Hercegovinu, ali i poseban entuzijazam koji stoji iza njegove organizacije.

Direktor festivala Jurinko Rajič, se zahvalio svim visokim uzvanicima i prijateljima Festivala na desetogodišnjoj podršci, ističući kako za velike zasluge za ovaj spektakl pripadaju bivšem ministru kulture i sporta u FBiH Gavrilu Grahovcu koji je od samom početka ovaj festival smatrao značajnim i podržavao, baš kao i na desetom rođendanu koji nije propustio u Neumu.

Zadovoljstvo ovom manifestacijom iskazala je i aktualna ministrica tog resora Zora Dujmović. Izrazila je nadu da će u BiH animacija doživjeti svoj boljitak, jer kako je naglasila to je vrsta umjetnosti sa međunarodnim jezikom suradnje.

Da umjetnost i svijet animacije nemaju granica pokazali su brojni gosti i autori iz različitih krajeva svijeta koji su odlučili u našoj zemlji predstaviti svoja djela, ali i podrške misije OSCE-a i Ambasade SAD-a u BiH.

ivanic neum (2)

Kao znak zahvalnosti za šestogodišnju potporu Sjedinjenih američkih država NAFF-u, direktorica festivala, Sanja Rajič Banjac, ambasadorici je uručila posebnu plaketu. Obrativši se publici i rukovodstvu festivala američka ambasadorica, Maureen Cormack se dotakla snažnog angažmana i poruke koju kreativno izražavanje kroz animaciju može prenijeti.

Cormack je osobito istaknula važnost NAFF-a kao mosta koji ove godine povezuje tri države, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru.

Na ovogodišnjem festivalu prijavljeno je preko 600 animiranih filmova, a 52 filma, odnosno autora, takmiče se za festivalske nagrade, među njima i jedan bosanskohercegovački film.

Ovogodišnji NAFF je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalna fondacija za kinematografiju, te Američka ambasada u BiH. Ovogodišnji NAFF će trajati šest dana, a na svečanom zatvaranju će, uz proglašenje pobjednika i dodjelu festivalskih nagrada, biti prikazani nagrađeni filmovi.