Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Rusi poslali rezoluciju o Srebrenici kao kontru Britancima

28/06/2015

Ruska delegacija u UN nacijama podijelila je svim članicama Vijeća sigurnosti (VS) nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici.

Kako saznaju srbijanske Večernje novosti, Rusija, naime, smatra da VS ima ‘zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi donio istinsku korist cijelom regionu, pa je prijedlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije’.

Ideja Rusije je da VS još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najvjerovatnije već danas, još jednom, drugim pismom u posljednjih desetak dana, obratiti članicama SB kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja ‘neće donijeti ništa dobro ni Srbiji ni cijelom regionu’.

[quote_box_right]U pismu Srbije bit će navedeno da “britanski nacrt rezolucije baca stigmu na cijeli srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija”[/quote_box_right]

Prema informacijama Večernjih novosti, Beograd će obavijestiti članice SB da je i novi prijedlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmjene i praktično samo smanjen broj upotrebe riječi “genocid”.

U pismu Srbije bit će navedeno da “britanski nacrt rezolucije baca stigmu na cijeli srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija”.

Takođe, Beograd je u stalnim diplomatskim kontaktima prije svega sa dvije stalne članice VS – Rusijom i Kinom, na čiju pomoć računa u ovoj važnoj političkoj, ali i istorijskoj bici na East Riveru, pišu Večernje novosti.

Kontakti su ostvareni i sa nestalnim članicama SB Venecuelom, Španijom, Nigerijom, Čileom i Angolom, koje bi mogle da glasaju protiv britanske rezolucije ukoliko se nađe na dnevnom redu sjednice 7. jula.

Gotovo je izvjesno da će britansku inicijativu podržati još dvije stalne članice, SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savjetu bezbjednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je trenutni odnos snaga u SB 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tijesnom većinom. Za usvajanje dokumenata u SB potrebno je da glasa osam od 15 članica SB, pod uslovom da nijedna od stalnih ne uloži veto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.