Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sa spornog spiska RS-ovog centra izbrisana imena troje djece ubijene u Sarajevu

Mirjana Marko Damir
FOTO: Sniper Ally Photo
Mirjana, Marko i Damir

Poznato je šest imena djece za koju se zna da su ubijena tokom opsade Sarajeva, a da se nalaze na spisku RS-ovog centra

Sa sporne liste Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica “Djeca žrtve rata 1991 – 1995”, obrisana su imena troje djece koja su ubijena tokom opsade Sarajeva.

Na službenom profilu projekta Sniper Alley Photo objavljeno je da su tri imena uklonjena, no da su redni brojevi ostali.

Poznato je šest imena djece za koju se zna da su ubijena tokom opsade Sarajeva, a da se nalaze na spisku RS-ovog centra.

Sa spiska su izbrisana tri imena djece koja je ubila Vojske Republike Srpske i to Marko Lukić (11 godina), Igor Malešević (6 godina), Damir Dodik (17 godina).

Na spisku se i dalje nalaze imena Mirjane Malešević (16 godina), Danijela Kovačevića (16 godina) i Vitomira Soknića (17 godina).

Miroslav Lukić, brat ubijenog Marka je kazao kako je njegova porodica potpuno šokirana činjenicom da se Markovo ime našlo na spisku entitetskog centra.

“Jako je bitno da se priča i da se ne dozvole ovakve priče. Istinom se mora boriti protiv laži. Pokrećemo zajedničku tužbu, za sada tri porodice. Mi smo bili kod gradonačelnice na sastanku o tome da grad pokrene tužbu”, kazao je Lukić.

Proteklih dana su javnost u Bosni i Hercegovini potresle informacije o brojnim primjerima fabrikovanja historije koje se provode u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska.

Otkrivanje tih primjera je krenulo nakon skupa gdje se obilježavala godišnjica “Oluje” u Prijedoru, kada je iskorištena fotografija bošnjačke porodice iz Žepe. Klupko bestidnih krivotvorina koje se tiču ubijene djece počelo se odmotavati nakon otkrića projekta Sniper Alley photo.