naša stranka

Sabina Ćudić: EU je za nacionaliste zatvor

Sarajevo: Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se medijima
27.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Nase stranke (NS) Edin Forto i poslanici u Predstavnickom domu PSBiH - Predrag Kojovic, Damir Arnaut i Mirjana Marinkovic- Lepic, te predsjednica GO NS Sabina Cudic. Na konferenciji je prezentiran program ustavnih promjena. Sabina Cudic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ćudić je iznijela stavove Naše stranke o antievropskom djelovanju HDZ-a i SNSD-a protiv evropskog puta BiH

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, sastala se danas s Angelinom Eichhorst, evropskom izaslanicom, europarlamentarkom Tineke Strik i Borisom Mijatovićem, članom Bundestaga.

Ćudić je iznijela stavove Naše stranke o antievropskom djelovanju HDZ-a i SNSD-a protiv evropskog puta BiH. Naglasila je da EU mora povući strožije crvene linije za neprihvatljivo antievropsko ponašanje domaćih političara. Također je izrazila očekivanja da će za pregovaračkim stolom, nakon izbora u oktobru, sjediti predstavnici građana koji će ubrzati evropski put BiH.

U kontekstu priče o ubrzanom dobijanju kandidatskog statusa, Ćudić kaže:

„Zanimljivo je da je sad čak i Milorad Dodik jedan od gorljivijih pobornika prijevremenog dobijanja kandidatskog statusa, iako je, zajedno sa Čovićem, učinio sve da opstruira usvajanje antikoruptivnih zakona na državnom nivou. Da je Parlament BiH to usvojio, već bismo imali kandidatski status. Stranke na vlasti imaju strah od usvajanja tih zakona jer bi ih oni mogli odvesti u zatvor. Koriste sad krizu u Ukrajini kako bi BiH bez reformi postala kandidat. Kandidatski status koristili bi u predizborne svrhe, a kad izbori prođu ne bi radili ništa na neophodnim reformama.

Podsjećam, naš cilj je ulazak u EU, a s njihovom politikom mogli bismo provesti vječnost u statusu kandidata, bez statusa zemlje članice. Ono što mi smatramo da treba jeste usloviti lidere nacionalnih stranaka, SDA, HDZ-a i SNSD-a da usvoje set antikoruptivnih zakona. To se može uraditi još sutra. Onda tek kandidatski status. Radi se o strankama čiji su rukovodeći kadrovi na američkim crnim listama zbog korupcije. EU ne smije dopustiti da ih takvi uslovljavaju.

Ako EU odluči da nam da kandidatski status, kao Naša stranka nemamo ništa protiv. Podsjećam da se bez zalaganja opozicije, uključujući i Našu stranku, o prijevremenom kandidatskom statusu ne bi uopšte govorilo. Lobirali smo preko Saveza liberala i demokrata Evrope, treće najjače parlamentarne stranke u Evropskom parlamentu, čija je Naša stranka punopravna članica. Imali smo direktne lobističke kontakte u Londonu, Briselu, Berlinu… Međutim, prijevremeni kandidatski status može biti dobar samo pod uslovom promjene vlasti u oktobru, do koje će, vjerujem, i doći. Čelnici EU svjesni su da trenutna proevropska priča iz usta najvećih opstruktora evropskog puta nije ništa drugo nego predizborna igra. Građani su također toga svjesni i u oktobru imaju jedinstvenu priliku da kormilo puta ka EU daju u ruke onima koji ne koriste zakone da iza njih zaklone bilo kakav kriminal.“