Naša stranka

Sabina Ćudić: Ključ za status kandidata i članstvo u EU je promjena vlasti

Sarajevo: Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se medijima
27.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Nase stranke (NS) Edin Forto i poslanici u Predstavnickom domu PSBiH - Predrag Kojovic, Damir Arnaut i Mirjana Marinkovic- Lepic, te predsjednica GO NS Sabina Cudic. Na konferenciji je prezentiran program ustavnih promjena. Sabina Cudic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Neko vam kaže nemojte biti korumpirani i primamo vas u naše društvo. Vi kažete da želite biti korumpirani. Potom vas taj odbije i vi kažete da je taj neko prema vama zlonamjeran. To je ono što se desilo.

Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za Evropsku uniju. Tim povodom oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke:

„Naša stranka je u martu u parlamentarnu proceduru uputila tri zakona koja se tiču borbe protiv korupcije. Ti zakoni su s liste 14 prioriteta i bilo je dovoljno njih usvojiti da dobijemo kandidatski status. Radilo se o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlogu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Protiv njih su glasali SNSD i HDZ a moć za blokadu ovih zakona, kao i svega proevropskog, dala im je SDA.

Neko vam kaže nemojte biti korumpirani i primamo vas u naše društvo. Vi kažete da želite biti korumpirani. Potom vas taj odbije i vi kažete da je taj neko prema vama zlonamjeran. To je ono što se desilo.

Nacionalisti su željeli kandidatski status samo da bi sebe u predizbornoj kampanji predstavljali kao zaslužne za to što smo ga dobili. Uživali bi u njemu bez posljedica za svoja koruptivna djela jer su odbili da usvoje zakone na osnovu kojih bi mogli biti kažnjeni.

Podsjećam, Turska ima status kandidata od 1999. godine. Srbija ga također ima. Kandidatkinja je i Makedonija, čiji proces priključenja koče odnosi s Bugarskom. Hrvatska je članica, ali je u statusu kandidata provela 10 godina. Mi, s ovakvom vlašću, bili bismo vječni kandidati. Status kandidata bio bi nagrada za nacionaliste.

Ključ za status kandidata i članstvo u EU je promjena vlasti. Samo opozicija, u kojoj će odlučujuću snagu imati građanske partije, može donijeti reforme neophodne za članstvo u Evropskoj uniji. I to mora biti shvaćeno ne kao udovoljavanje zahtjevima EU, već kao udovoljavanje našim građanima. Oktobar je mjesec u kojem će taj proces početi.”