Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured za reformu javne uprave

Sabljica odbio Vijeće ministara BiH, ne želi biti v.d. zamjenik

samir sabljica vijece ministara
FOTO: Fena / UNSA
Samir Sabljica odbio Vijeće ministara

U konkursu je navedeno, kao poželjno, da kandidat ima magisterij ili doktorat. Uprkos tome što ga Sabljica ima, prednost je dobio Kasap

Vijeće ministara BiH početkom februara imenovalo je koordinatora za reformu javne uprave i dva zamjenika, s tim da je jedan od njih vršilac dužnosti na period od najduže tri mjeseca. Fokus je nedavno pisao o svim nelogičnostima i čudnim odlukama državnih ministara vezanim za ovaj konkurs i izbor. Ipak, nije sve ispalo onako kako su planirali.

Podsjećanja radi, funkcija koordinatora trebala je pripasti Trojci, odnosno SDP-u, ali je ipak izabran kadar HDZ-a Darko Kasap. 

Za zamjenika je izabran Miloš Golijanin, dok sljedeći kandidat sa liste koju je sačinila konkursna komisija, Nedžib Delić, inače „slobodni strijelac“ bez političke podrške, nije dobio zeleno svjetlo Vijeća ministara. Zanemarivši rezultate konkursa i listu uspješnih kandidata, za drugog zamjenika imenovali su Samira Sabljicu, kao vršioca dužnosti, uprkos tome što on uopće nije konkurisao za tu poziciju. Sabljica se prijavio samo za koordinatora. 

Koji smjer na Filozofskom fakultetu?

Uglavnom, nezadovoljan odlukom Vijeća ministara BiH, Sabljica je danas Generalnom sekretarijatu uputio dopis u kojem obavještava da ne prihvata imenovanje za v.d. zamjenika koordinatora za reformu javne uprave. Ovo je i zvanično potvrdio za Fokus. 

Inače, u konkursu za koordinatora Ureda za reformu javne uprave navedeno je, kao poželjno, da kandidat ima magisterij ili doktorat. Uprkos tome što ga Sabljica ima, komisija, a potom i Vijeće ministara, prednost su dali Kasapu. 

Sabljica je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek Politologija, smjer Evropske integracije. Doktorirao je na Fakultetu za upravu UNSA te stekao zvanje doktor upravnih nauka. Trenutno radi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na poziciji šef Odsjeka za nadzor nad tržištem, zaštitu potrošača i konkurenciju. 

samir sabljica doktorirao
FOTO: Screenshot
Sabljica je doktorirao 2021. godine

S druge strane, Darko Kasap je od 2019. godine u Uredu koordinatora za reformu javne uprave, gdje je do najnovijeg imenovanja bio na poziciji zamjenika. Iako je bila praksa da koordinator i zamjenici javno objavljuju biografiju na internet stranici Ureda, Kasapove nije bilo. Objavljena je tek nakon teksta Fokusa u kojem smo upozorili na tu činjenicu. Tako je postalo jasno da novi koordinator nema magisterij niti doktorat i da je završio „Sveučilište Mostar – Filozofski fakultet VII stepen“. Koje zvanje je stekao, nije poznato. 

biografija darko kasap
FOTO: Screenshot
Konačno objavljena biografija Darka Kasapa

Iako to nije navedeno, kako saznajemo, diplomirao je 2012. godine.