Ambasador Hrvatske u BiH

Sabolić: Hrvatskoj je važan napredak BiH prema statusu kandidata (VIDEO)

Ivan Sabolić

Osim zalaganja za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Hrvatskoj je važan mogući napredak BiH prema statusu kandidata

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić danas je u Delegaciji Evropske unije u BiH izvijestio da će se Hrvatska tokom šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije zalagati za nastavak dosljednje, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja temeljene na potvrđenoj evropskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata.

Osim zalaganja za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Hrvatskoj je važan mogući napredak BiH prema statusu kandidata.

– Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice EU. Vjerujemo kako će BiH uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani u interesu svih građana i konstitutivnih naroda u BiH – istakao je Sabolić.

Vraćanje pozornosti na zemlje jugoistoka Evrope, a i postizanje napretka u njihovim odnosima sa Evropskom unijom glavni je razlog zašto je Hrvatska odabrala da početkom maja u Zagrebu bude domaćin sastanka na vrhu između čelnika EU i država jugoistočne Evrope.

– Želimo da samit konkretizira evropsku perspektivu i osnaži daljnu dinamiku evropskog puta nama susjednim državama – poručio je Sabolić.

Među drugim prioritetima kojima će se baviti Hrvatska tokom predsjedavanja su višegodišnji finansijski okvir, konferencija o budućnosti Evrope i novi odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Također će štiti unutarnju sigurnost, vanjske granice, osigurati punu interoperabilnost informacijskih sustava te podizati otpornost na kibernetičke pretnje.

Sabolić je uvjeren da će Hrvatska za šest mjeseci predati predsjedništvo njemačkim kolegama uz zadovoljstvo s onim što je postigla tokom prvog predsjedavanja Vijećem EU.

Sreću i uspjeh u tom procesu Hrvatskoj je poželio direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović govoreći da će to razdoblje biti teško jer pokriva jedan dio institucionalne priče, koja se otvara u EU, kao što je Brexit i budućnost EU.

– S druge strane, za BiH je važna podrška Hrvatske u pogledu proširenja pri čemu je BiH svjesna da dinamika tog procesa u dobroj mjeri ovisi o stavovima zemalja članica EU, ali i o nama samima u onoj mjeru u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu i novog procesa proširenja – kazao je Dilberović.

Zaključio je da je za BiH bitna “Evropa koja je utjecajna“ kao jedan od četiri prioriteta koja je Hrvatska pripremila u svom programu predsjedavanja pod motom “Snažna Evropa u svijetu punom izazova“ .

Pri tome će se Hrvatska zalagati za stabilnost, sigurnost i daljnji godspodarski razvoj i povezanost evropskog kontinenta, kao i za ostvarivanje ciljeva iz Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030, te jačanje multilateralizma.

“Evropa koja se razvoja“, “Evropa koja povezuje“ i “Evropa koja štiti“, preostala su tri prioriteta u okviru kojih je Hrvatska utvrdila aktivnosti koje će realizirati tokom predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Ovim prilikom specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler izrazio je nadu da će u narednom periodu biti još snažniji fokus Evropske unije kada je u pitanju region.

-Vidimo da je na vrhu prioriteta cijelo područje zapadnog Balkana. To je samo po sebi jako dobra vijest. Jedna od kulminacija ovog predsjedavanja bit će samit koji je planiran za peti mjesec ove godine u Zagrebu sa fokusom na zemlje zapadnog Balkana – poručio je Sattler.