BiH

U 716.699 nadzora

U FBiH za četiri godine evidentirano više od 17.000 neprijavljenih radnika

22/01/2020

Prošla godina bila rekordna po pitanju broja izvršenih inspekcijih nadzora

Sarajevu je danas održana godišnja konferencija za medije Federalne uprave za inspekcijske poslove, povodom prezentacije rezultata rada za 2019. godinu na kojoj je poručeno da je prošle godine izvršeno više inspekcijskih nadzora nego godinu ranije, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je tom prilikom izjavio da je u periodu 2015. – 2019. broj izvršenih inspekcijih nadzora iznosio ukupno 716.669.

“Od toga se na unutrašnju kontrolu odnosi 68.906, a na prekogranične kontrole preko 647 hiljada. Broj sačinjenih zapisnika je iznosio 58.848. Imali smo i 1.440 rješenja o privremenoj zabrani rada od čega 184 pečaćenja”, kazao je Ajdinović.

Istakao je i kako je broj evidentiranih radnika “na crno” u istom periodu iznosio 17.827.

“Ukupni finansijski efekti po osnovu prekršajnih naloga, naplaćenih taksi i drugih naknada iznosili su skoro 121 milion KM. U periodu 2015 – 2019. je broj prijavljenih radilišta iznosio 2.427”, rekao je Ajdinović.

Naglasio je da je prošla godina bila rekordna po pitanju broja izvršenih inspekcijih nadzora, podsjetivši da je 2018. izvršeno oko 147 hiljada inspekcijskih nadzora na prostoru Federacije BiH.

“U 2019. godini smo imali ukupno 157.031 izvršenih inspekcijskih nadzora, od čega na unutrašnju kontrolu otpada skoro 19 hiljada, a na prekograničnu kontrolu oko 138 hiljada. Ukupni finansijski efekti po pitanju naplate naknada i taksi iznosili su oko 23,3 miliona KM, od čega se na iznos po osnovu prekršajnih naloga odnosi oko 8,4 miliona KM. Također, vrijednost proizvoda privremeno stavljenih izvan prometa iznosi preko 947 hiljada KM, dok su prijavljena 434 radilišta, a broj evidentiranih raznika na crno je iznosio 2.596”, kazao je Ajdinović.

Napomenuo je također kako je fokus njihovog rada prošle godine bio i na pojačanim inspekcijskim nadzorima.

“Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih, vrši i pojačane inspekcijske nadzore, čiji je cilj suzbijanje sive ekonomije u svim sferama djelatnosti kao i sprječavanje drugih nezakonitosti koje utiču negativno na razvoj ekonomije i društvenih odnosa. Jedan od pristupa efikasnoj borbi protiv sive ekonomije u FBiH je i program pojačanih inspekcijskih nadzora, koji se provodi u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i u koordinaciji s Poreznom upravom FBiH koja nam ustupa podatke o registrovanim privrednim subjektima i radnicima u Federaciji BiH”, kazao je Ajdinović.

Dodao je i kako su federalni tržišni inspektori u nadzoru nad primjenom Zakona o zaštiti potrošača u 2019. godini izvršili 358 pregleda i izdali 508 prekršajnih naloga s finansijskim efektom od skoro 824 hiljade KM.

Naglasio je da se osim nadzora u oblasti trgovine, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova kontroliše zakonitost poslovanja privrednih subjekata u oblastima turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja itd.

Istakao je kako je i dalje potrebno vršiti kontinuirani inspekcijski nadzor na području svih kantona u Federaciji BiH uz učešće mješovitih inspekcija te je pozvao da i sami građani daju svoj doprinos tako što će tražiti fiskalne račune i prijavljivati sve vrste nezakonitosti.

Prezentaciji rezultata rada Federalne uprave za inspekcijske poslove za 2019. godinu, osim direktora Ajdinovića, prisustvovali su i federalni inspektori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.