Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šabotić: Korupcija najzastupljenija u javnom sektoru

BiH

sabotic

Direktor odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba pohvalio je bh. vlasti u borbi protiv korupcije navodeći da je svjestan da građani očekuju više i da prostora za napredak još ima.

– Borba protiv korupcije je jako važna jer ona slabi ekonomiju, šteti demokratiji i vladavini prava – poručio je Cordoba na konferenciji o temi ”Koordinacija između različitih razina vlasti u prevenciji i borbi protiv korupcije” koja je održana danas u Sarajevu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra.

Rekao je da Misija OSCE-a u BiH blisko sarađuje s vlastima i civilnim društvom u promoviranju borbe protiv ove štetne pojave.

– Misija OSCE-a je zajedno s američkom vladom na početku projekta koji će se baviti monitoringom slučajeva korupcije i početkom naredne godine ćemo imati jasniju sliku o tome – istakao je Cordoba.

Konferenciju su organizirali Misija OSCE-a u BiH i Dom naroda Parlamenta FBiH, a predsjedavajuća tog doma Lidija Bradara novinarima je kazala da je korupcija ”rak rana” društva te da je Dom naroda na sve načine pokušava spriječiti.

– Još nemamo u proceduri te zakone, vjerujemo da su u Vladi FBiH u završnoj fazi. Sve što dođe u Parlament mi nastoji usvojiti što prije – rekla je Bradara.

Smatra da se svi moraju boriti protiv korupcije.

– Ne može jedan zakon promijeniti ništa, ako nema svijesti – naglasila je Bradara.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić je rekao da se na sistemske rizike korupcije treba odgovoriti sistemskim sredstvima.

Istakao je da je Agencija jedino profesionalno tijelo koje se bavi borbom protiv korupcije te da je formirala 13 tijela za borbu na svim nivoima vlasti, kroz 11 strategija i 12 akcionih planova.

– Zastupljena je u svim segmentima bh. društva. Najviše je ima u javnom sektoru, a o tome smo ove godine zaprimili 118 prijava – kazao je Šabotić.

Da efikasne borbe protiv korupcije nema bez angažmana svih faktora društva smatra i direktor Antikorupcijskog tima Vlade FBiH Sead Lisak.

On je pocrtao da institucije i civilno društvo ne mogu uraditi mnogo bez svijesti čitavog društva.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.