Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće sigurnosti un

SAD: Alarmirani smo dešavanjima u BiH; Britanija: BiH će ostati jedinstvena

vijece sigurnosti un
Foto: UN

Predstavnica Francuske kazala je da je prisustvo EUFOR-a neophodno zbog sigurnosti države i regiona

Članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija danas su na sjednici jednoglasno podržale produženje mandata EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini.

Oružane snage EUFOR-a ostat će raspoređeni u BiH za još godinu dana, gdje će raditi na osiguranju mira i stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Sa 15 glasova za i bez glasova protiv Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 27/06 kojom je potvrđen ostanak misije EUFOR-a u BiH.

Diskusija o BiH

Podsjetimo, u Vijeću sigurnosti UN daas održana diskusija o situaciji u Bosni i Hercegovini tokom koje su se, između ostalih, obratili predstavnici SAD, Francuske, Rusije i Velike Britanije.

Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti UN, Robert A. Wood, pozdravio je jednoglasno donošenje odluke o obnavljanju mandata EUFOR-a u BiH za još jednu godinu.

Na početku svog govora on je zahvalio članicama Evropske unije na održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini ali izrazio zabrinutost nedavnim razvojem događaja, uključujući podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavne strukture zemlje, vladavine prava, stabilnosti i teritorijalnog integriteta.

-Međunarodna zajednica se mora suočiti s ovim izazovom. Moramo raditi zajedno kako bismo se borili protiv destabilizirajućih postupaka Republike Srpske, Narodne skupštine kao i predsjednika Dodika, koji žele oslabiti osnovne slobode, vladavinu prava kao i ustavne osnove zemlje, odnosno njenih institucija – rekao je Wood.

SAD: Fokus na vladavinu prava

Kazao je kako je cilj visokog predstavnika da podrži Bosni i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet, ali i multietnički karakter.

-Posebno smo fokusirani na vladavinu prava što će donijeti sigurnost i prospreritet svim građanima Bosne i Hercegovie. Christian Schmidt i ured Visokog predstavnika imaju punu podršku SAD-a ali i cijele međunarodne zajednice u svom radu. Zahvaljujemo mu na posljednjem Izvještaju koji je podnio generalnom sekretaru UN-a – rekao je Wood.

U svom izlaganju američki predstavnik je kazao da u svjetlu posljednjih napada na visokog predstavnika, predvođenih Republikom Srpskom, Miloradom Dodikom, želi podvući da Vijeće sigurnosti nema ulogu u odabiru ili postavljanju visokog predstavnika, što je obaveza Vijeća za provođenje mira.

-Ostajemo privrženi stabilnosti u zemlji i njenoj ujedinjenosti. Potpuno podržavamo punu intagraciju u transatlantsku zajednicu kao i EU put – istakao je Wood.

EUFOR neophodan

Predstavnica Francuske kazala je da je prisustvo EUFOR-a neophodno zbog sigurnosti države i regiona.

“Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, kazala je.

Dodala je da je Francuska zabrinuta retorikom vlasti Republike Srpske koja traje mjesecima, a koja potkopava put u Evropsku uniju.

“Unutrašnja kriza u Bosni i Hercegovini je čini se trajna realnost. Među etnički sukobi su eskalirali”, rekao je ruski ambasador.

Dodao je da su zbog politike zapadnih zemalja temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma ugroženi.

“Ugrožena je jednakost tri konstitutivna naroda, dva eniteta”, kazao je izaslanik Rusije, dodavši da se pokušava izvršiti centralizacija i unitarizacije zemlje.

Smatra da je euroatlantski put koji forsiraju zapadne zemlje u suprotnosti sa željama naroda Bosne i Hercegovine te da se BiH pretvorila u koloniju Londona, Washingtona i Brisela.

“Ured visokog predstavnika mora se zatvoriti što prije. Nema ništa pozitivno što BiH može očekivati od njega”, rekao je on.

Britanski stav

Prisutnima se obratio i predstavnik Velike Britanije.

“Želim se zahvaliti visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegovom posljednjem izvještaju koji oslikava retoriku podjela i akcije vlasti Republike Srpske protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je britanski ambasador pri UN-u.

“Ne smije biti sumnje, Bosna i Hercegovina jeste i ostat će jedinstvena, suverena i multietnička zemlja”, dodao je.