Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD i Rusija složile se zajednički istražiti hemijski napad u Siriji

Rex _Tillerson

U pokušaju da spasu odnose u žestokom sporu oko Sirije, Sjedinjene Američke Države i Rusija u srijedu su se složile da rade zajedno na međunarodnoj istrazi prošlosedmičnog napada hemijskim oružjem u Sriji koji je izazvao odgovor u vidu američkog bombardovanja zračne baze sirijske vojske, javlja Associated Press.

Washington odgovornim smatra ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Moskva odgovornim smatra sirijske pobunjenike.

Nakon cjelodnevnih razgovora s američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su se dvije države složile da je potrebna istraga događaja koji su se desili 4. aprila na sjeveru Sirije.

Ova konferencija održana je nakon dvosatnog sastanka američkog diplomate s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem se razgovaralo o pokušajima da se spasu odnosi između najvećih svjetskih vojnih sila.

Tillerson je kazao da će se osnovati radne grupe koje će raditi na poboljšanju odnosa između SAD-a i Rusije i identificiranju problema.