SAD traži povlačenje UNMIK-a s Kosova, Vučiću to ne odgovara

BiH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beogradski elektronički mediji u srijedu su javili kako je američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley, neposredno prije odlaska s te pozicije, od UN-a zatražila povlačenje Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).

B92 objavio je faksimil pisma veleposlanice Haley u kojem se navodi kako je mirovina misija UN-a na Kosovu doprinijela okončanju konflikta i uspostavi demokratskih političkih procesa te da je odavno ispunila svoj mandat.

S tom ocjenom ne slaže se službeni Beograd, a srbijanski dužnosnici navode kako UNMIK nije ispunio neke od svojih osnovnih zadaća.

Njegovo povlačenje u ovom trenutku predstavljalo bi priznanje neuspjeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljeni Ujedinjeni narodi, smatra šef srbijanskog ureda za Kosovo Marko Đurić.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Đurić je rekao da Srbija smatra kako bi usvajanje te inicijative predstavljalo “šamar mirovnim naporima”, ali i povratak politici pritisaka.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je inicijativu američke veleposlanice, kazavši kako je povlačenje UNMIK-a u interesu SAD-a jer je za njih Kosovo neovisna i suverena država te je pozvao SAD da “kada donose odluke, koje su možda u skladu s njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu”.

“Očigledno je da hoće skloniti i posljednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana”, kazao je Vučić.