Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Općina Stari Grad nabavila dva hemodijalizna aparata za KCUS (FOTO)

17/10/2018

Općina Stari Grad Sarajevo nabavila je dva savremena hemodijalizna aparata kojima će se poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga koje se pružaju za oko 320 pacijenata Dijaliznog centra, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Jedan aparat već je isporučen Dijaliznom centru, dok se isporuka drugog očekuje sljedeće sedmice.

Vrijednost oba hemodijalizna aparata bila je oko 50.000 KM. Zahvaljujuću uspješnoj saradnji s kompanijama koje su ponudile hemodijalizne aparate i ostvarenim popustima, oba uređaja kupljena su za 25.400 KM, a nabavljeni su prema strogim zahtjevima i specifikacijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Nabavku su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo i pobratimska općina Umraniye iz Republike Turske.

Jedan aparat nabavljen je posredstvom projekta “Unaprjeđenje kvaliteta života kod hemodijaliznih pacijenata” s kojim je Udruženje hemodijaliznih i transplantiranih pacijenata KS uspješno apliciralo prema Općini Stari Grad, a drugi na osnovu postupka javne nabavke, koju je Općina raspisala još u aprilu ove godine.

„Kao što je poznato, Stari Grad ima izuzetno dobre i produktivne prijateljske i pobratimske odnose sa općinama i gradovima, naročito iz Republike Turske. Ovo je prvi veliki projekat koji realizujemo sa Općinom Umraniye iz Istanbula sa kojom smo se bratimili prije četiri godine,“ kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Dodao je da je Općina Stari Grad i ranije učestvovala u nabavkama medicinskih aparata.

„Do sada su naše aktivnosti bile usmjerene na podršku Domu zdravlja Stari Grad gdje smo nedavno učestvovali u nabavci ultrazvučnog i nekih drugih aparata. Međutim, kada su nam se obratili iz Udruženja hemodijaliznih i transplantiranih pacijenata, te iznijeli podatke da Dijalizni centar radi sa aparatima od kojih su neki stari preko 10 godina, te da su u funkciji i po dvadeset sati dnevno i da su doslovno jedini način održavanja života mnogima – znali smo da moramo uraditi nešto da im pomognemo. Na sreću, tu ideju su prihvatili i naši pobratimi iz općine Umraniye i evo, projekat smo uspješno okončali,“ kazao je Hadžibajrić.

Klinika za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavlja najveći dijalizni centar u Bosni i Hercegovini. Na hroničnom dijaliznom tretmanu ima 320 pacijenata, od čega je 60 pacijenta iz općine Stari Grad. Jedini način liječenja i održavanja života pacijenata sa hroničnim oštećenjem bubrega, dok čekaju transplantaciju, je dijaliza, a za neke pacijente je to doživotno liječenje. Klinika posljednjih godina radi u četiri smjene, zbog čega su aparati u kontinuiranoj funkciji po 20 sati dnevno.

Nabavkom novih hemodijaliznih aparata, samim tim kvalitetnijom hemodijalizom, poboljšat će se usluga, produžiti životni vijek pacijenata i znatno poboljšati svakodnevni kvalitet života pacijenata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.