Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenka prognoza

Saharski pijesak iznad BiH, Sladić otkrio kada će nebo ponovo biti plavo

saharski pijesak u BiH
FOTO: A. Selimović/Nezavisne novine

A novo “druženje sa Afrikom” Sladić je zakazao za sljedeći vikend

Nebo iznad BiH od jučer je zamućeno pijeskom iz Sahare zbog čega je više žuto nego plavo, a vidljivost je smanjena.

Nedim Sladić, meteorolog, na svom Facebook profilu napisao je da bi pijesak iz atmosfere trebao nestati s napredovanjem hladne fronte sa sjeverozapada koja će donijeti padavine u noći sa ponedjeljka na utorak.

“Tada će uslijediti pad koncentracije pijeska i vlažno deponovanje aerosola na tlo, što će pozdraviti naše zemljište, ali ne i prozori i limeni ljubimci. Od utorka ponovo ćemo vidjeti čisto plavo nebo”, naveo je Sladić.

A novo “druženje sa Afrikom” Sladić je zakazao za sljedeći vikend.

Novo druženje sa Afrikom zakazujemo za idući vikend.

Posted by Nedim Sladić on Monday, April 1, 2024

Kako izgleda nebo iznad Banjaluke pogledajte u videu:

Saharski pijesak iznad Banjaluke, evo kada će nebo ponovo biti plavo

Posted by Banja Luka vijesti on Monday, April 1, 2024

Prije podne nešto više oblaka bilo je u centralnim i sjeveroistočnim područjima, a u ostalim dijelovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Temperature zraka u 10 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 15, Livno 16, Mostar i Široki Brijeg 18, Bugojno, Drvar i Sarajevo 19, Neum i Srebrenica 20, Tuzla i Zenica 21, Gradačac 22, Banja Luka i Doboj 23, Bihać, Bijeljina, Prijedor i Sanski Most 24 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini nešto više oblaka u centralnim i istočnim područjima, a u ostatku zemlje veći dio dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada se očekuje od poslijepodnevnih sati koje će preći preko Bosne i Hercegovine i širom zemlje uvjetovati i kišu, pljuskove, lokalno i grmljavinu. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 29 stepeni.

U utorak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima širom zemlje. Moguća je i slaba grmljavina. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stepeni.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena.