Nasiha Pozder

Sakib Pleh osuđen zbog krivotvorenja diplome: “Ovo je tek jedan u nizu slučajeva”

Sakib-Pleh-Facebook

“Krivotvoritelji ne žele sankcionirati krivotvoritelje”, kaže Nasiha Pozder

Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, osuđen je na godinu i po zatvora zbog krivotvorenja diplome.

Tim povodom reagovala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH:

„Ovo je tek jedan u nizu slučajeva krivotvorenih diploma kojima se vladajuća koalicija ni na nivou Federacije BiH ni na nivou države ne želi baviti. Još u martu ove godine podnijela sam inicijativu za razrješenje Aldena Kajtaza s pozicije sekretara Ministarstva obrazovanja Federacije BiH, koji je na tu poziciju došao zahvaljujući krivotvorenoj dokumentaciji o radnom iskustvu. Vlada nije ništa po tom pitanju poduzela. Dakle, unutar samih vladajućih struktura sjede ljudi koji su osuđeni ili ih se sumnjiči za istu stvar kao i Sakiba Pleha. Treba li podsjećati na Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

Teško je povjerovati da će vlasti na entitetskim i državnom nivou išta poduzeti i iz niza drugih razloga. Glavni je svakako činjenica da se njenim čelnim ljudima, uključujući, npr., premijera Novalića, u aferi Respiratori sudi, između ostalog, i zbog krivotvorenja isprava. Krivotvoritelji ne žele sankcionirati krivotvoritelje.“

Proces provjere diploma pokrenula je 2019. godine tadašnja ministrica pravde u Vladi KS Lejla Brčić. Zahvaljujući tom procesu otkriveno je da Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, tom institucijom upravlja 17 godina s lažnom diplomom i sumnjiči ga se za niz fiktivnih ugovora koje je u ime biblioteke i bez znanja Upravnog odbora sklapao s drugim licima te finansijski nanosio štetu instituciji kojoj je na čelu.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica je institucija od državnog značaja. Općepoznat je problem upravljanja tim institucijama. Njihov osnivač je država, ali institucije Republike Srpske ne prihvataju princip pravnog kontinuiteta BiH, koji je garantovan Dejtonom, tako da Parlament BiH niti je preuzeo osnivačka prava niti je od njih odustao. Time su sve institucije od državnog značaja uvedene u krizu finansiranja i upravljanja.

Pozder tim povodom kaže: „Da bi te institucije opstale, vlasti Federacije BiH preuzele su u nekoliko navrata ulogu osnivača u smislu da su smjenjivale i postavljale direktore i upravne odbore u institucijama kulture od značaja za državu. Sad zatvaraju oči iako je presudom Sakibu Plehu Biblioteka dovedena na rub opstanka. Ona je sad u opasnosti da joj zbog dokazanog kriminala direktora niko ne uplati sredstva neophodna za elementarno funkcioniranje.

Vladajuća koalicija na nivou FBiH sad je zauzeta predizbornom kampanjom i ne troši joj se vrijeme na pravne vratolomije u vezi sa smjenom direktora, ali ni radnici biblioteke ni njeni korisnici, jedna od najosjetljivijih kategorija našeg društva, ne smiju ostati njegovi taoci.“