Sela oko Sanskog mosta

Sakibu oko imanja kruži desetak vukova, jedan pas čuvar mu je nestao

WOLF PACK TRAVELING THROUGH SNOW.WOOD BUFFALO NATIONAL PARK, ALBERTA, CANADA.

Dodaje kako se događalo da vukovi napadnu ovce i drugu stoku, a jednom prilikom su provalili u štalu te usmrtili nekoliko goved

U blizini nekoliko podgrmečkih sela na području općine Sanski Most primijećeni su ovih dana brojni vukovi, koji su se u nekoliko navrata približili domaćinstvima, što je uznemirilo mještane.

Prema riječima poljoprivrednog proizvođača Sakiba Dugalića, u blizini sela Kruhari uočeno je desetak vukova, a on je zabrinut i strahuje da bi mogli napasti stoku. Kaže kako je primijetio vučje tragove u blizini štala sa stokom i dodaje kako mu je nestao jedan pas čuvar, pišu Nezavisne novine.

“S velikom vjerovatnoćom sumnjam da je postao hrana vukovima, jer oni, kada se radi o psima, primjenjuju lukavu taktiku. Psu se prikrade vučica i zavede ga, a kada on krene za njom, u zasjedi ga dočeka čopor i tu mu je kraj”, objašnjava Dugalić.

Dodaje kako se događalo da vukovi napadnu ovce i drugu stoku, a jednom prilikom su provalili u štalu te usmrtili nekoliko goveda.

U Lovačkom društvu “Sana” su potvrdili da su primili dojavu mještana i kažu da su njihovi lovočuvari evidentirali dva veća čopora. Dodaju kako ovakva situacija nije neobična u zimskom periodu jer su vukovi u potrazi za hranom, te se vlasnicima stoke savjetuje oprez.

“Snježni pokrivač na obroncima Grmeča na pojedinim mjestima dostiže preko jednog metra, pa vukovi u takvim uslovima teško dolaze do hrane. Zbog toga se u potrazi za njom spuštaju u niže predjele, a iz razloga što je veliki broj domaćinstava na ovom prostoru razrušen i napušten tokom proteklog rata vukovi bez straha dolaze u blizinu sela”, kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva “Sana”.

U ovom društvu ističu kako je lov, zbog visine snježnog pokrivača u planinskim područjima, privremeno obustavljen, što pogoduje vukovima.

Probleme ne čine samo vukovi, več i šakali. Tako su u Lovačkom udruženju “Zmijanje” Banja Luka kazali da je u Priječanima, nadomak Banje Luke, prije nekoliko dana primijećen šakal, koji je odstrijeljen.

“Primijećeno je spuštanje šakala ka selima. Uobičajeno je da u ovim područjima ima šakala, koji obitavaju blizu stoke i naseljenih mjesta”, pojasnili su u LU “Zmijanje” za Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, šakali su pojedinim mještanima pravili štetu, pa se desi da mještani pomisle da su u pitanju psi, a ispostavi se da su šakali.

“Vukovi se, kada je u pitanju banjalučko područje, obično mogu naći gore u Bočcu, oko planina Čemernica i Tisovac, tako da su oni tu i tu je njihovo stanište. Oni imaju svoje uobičajene migracije i nemaju promjene, za razliku od šakala, koji se spuštaju sve bliže nasljenim mjestima”, ističu u ovom udruženju.

Milan Drageljević, predsjednik LU “Prosara” Gradiška, kazao je da šakala ima sve od Srpca do Kozarske Dubice.

“Šakala ima svuda, kada je ova regija u pitanju. Zasad nisu pravili značajniju štetu”, kazao je Drageljević.