Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diplomatske i obavještajne ofanzive susjeda

Može li se očekivati još veće miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH?

d5HITjoK_plenkovic_vucic

Ahatović smatra da će u narednom periodu doći i do „zavrtanja ruku“ Miloradu Dodiku od strane zapadnih zemalja

Ugledni američki magazin Bloomberg  nedavno je u svojoj analizi političke i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini objavio kako BiH postaje teren za nadmetanje NATO-a i Rusije.

Političku i sigurnosnu situaciju u BiH dodatno usložnjava i činjenica da se susjedne zemlje sve više miješaju u unutrašnja pitanja BiH. U posebnom fokusu u proteklom periodu bila je i činjenica da je Srbija za ambasadora u BiH imenovala bivšeg direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije, Aleksandra Đorđevića, inače čovjeka od povjerenja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Upravo su ovo bile neke od tema razgovora sa vojnim analitičarem Nedžadom Ahatovićem.

Dok je imenovanje ambasadora Srbije bilo nešto manje zapaženo u bh. javnosti, mnogo veću pažnju privukli su političari iz Hrvatske koji, predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem, ne prestaju sa svojevrsnom diplomatskom ofanzivom na BiH.

Ahatovića smo pitali da li je za očekivati još veće miješanje susjeda u unutrašnje stvari BiH i kako bi se to moglo odraziti na BiH, njen razvoj, EU integracije…?

„Susjedi su se od sticanja nezavisnosti BiH mješali u naše unutrašnje stvari prvo silom pa onda preko svojih političkih satrapa i u miru. Taj trend će se i nastaviti, jer postoje retrogradne politike kod naših susjeda koji još razmišljaju o velikim državnim projektima na uštrb našeg državnog teritorija. No, put BiH ka euroatlanskim integracijama i jačanje kapaciteta države ne ide na ruku takvim viđenjima Bosne i Hercegovine, otuda i takvo ponašanje naših susjeda. Kako se Bosna i Hercegovina bude približavala EU i NATO-u tako će nervoza tih retrogradnih krugova sve više rasti. No, taj proces je nepovratan, bez obzira koliko se osporava i koči, BiH će ipak na kraju biti i članica NATO-a i EU“, kazao je Ahatović za Fokus.ba.

Detaljnije je iznio i svoja očekivanja kada je riječ o putu BiH ka NATO-u, s obzirom da su iz RS-a u proteklom periodu najavljene blokade kada je riječ o ovom pitanju.

„Moja očekivanja kao u ostalom i očekivanja svih građana u BiH idu u pravcu apsolutnog isključivanja bilo kakvog novog konflikta na ovim prostorima, za šta garanciju može da pruži jedino NATO, odnosno punopravno članstvo BiH u ovom vojnom i političkom savezu. Bilo kakve opstrukcije na tom putu, ma od koga dolazile, znače da ima nezadovoljnih trenutnim mirom i da razmišljaju o nekim novim sukobima kako bi silom nametali svoju političku volju u pogledu budućnosti države Bosne i Hercegovine. NATO ne cilja, NATO nudi političku stabilnost, sigurnost i ekonomski prosperitet tako da to i nije teško prihvatiti, osim ako ne štitite nečije druge interese“, kazao je Ahatović.

Smatra da će u narednom periodu doći i do „zavrtanja ruku“ Miloradu Dodiku od strane zapadnih zemalja, zbog njegovih tvrdnji da BiH neće ući u NATO, ali i generano negiranja države BiH i secesionističkih djelovanja.

„Milorad Dodik je politička anomalija koja obitava i održava se na vlasti s pomoću političkih ekscesa i uličnih žargona, no u budućnosti politički život Bosne i Hercegovine neće više trpjeti neozbiljnost na našem putu ka euroatlanskim integracijama. Morat će se više raditi, a manje pričati. Što se tiče zavrtanja ruku to je uobičajena praksa kada je Dodik u pitanju. Sjetimo se samo njegovih referenduma i povlačenja pred međunarodnim faktorom. Dejtonski mirovni sporazum je osnova daljeg funkcionisanja države, a oko novog društvenog dogovora treba započeti dijalog, dakle, nema nikakvog secesionizma, a još manje mogućnosti za nove konflikte sa kojima se manipuliše i prijeti. Ako bilo ko započne novi  konflikt na Balkanu, neće ga moći sam završiti, bez pomoći stranog faktora, a Rusija je jako daleko“, zaključio je Ahatović.