Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Saletović i Pengić idu u zatvor zbog prodavanja glasova na izborima 2020.

glasovi cin (1)

Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja kaznenog djela „povrede slobode odlučivanja birača”, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH

Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta Elvir Saletović (49) osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora, a Sanel Pengić (34) na godinu dana zatvorske kazne, jer su kandidatu jedne političke stranke na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova.

Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja krivičnog djela „povrede slobode odlučivanja birača”, saopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Saletović i Pengić se terete da su tim osobama namjeravali ponuditi naknadu do 50 maraka, uz uslov da glasaju za kandidata političke stranke s kojim oni prethodno postignu dogovor. Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja.

Pengić je zatim stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu Distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300 maraka, u apoenima po 10 maraka, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja.

Uz početne informacije dobivene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužiteljstvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom studenog 2020. godine proveli akciju “Glasač”, koja je okončana hapšenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tijekom kojeg su dokazane optužbe Tužiteljstva, osuđeni su za krivično djelo “pripremanje kaznenog djela”, navodi se u saopćenju.

Prijavio ih Iljazović

Abdulah Iljazović prijavio je pokušaj krađe glasova, nakon čega je Centar za istraživačko novinarstvo razotkrio mrežu trgovaca glasovima u Brčkom.

Inače, Iljazović je u žižu javnosti dospio 2020. kada su održani lokalni izbori, a kada je kao kandidat odlučio da na njima nastupi pod zanimljivim sloganom.

“Samo da se zna, kod mene je gram bio gram. Poštenje prije svega. Moj rezime nije ni blizu idealnog. Ne kažem za sebe da sam dobar. Ali želim biti dobar i želim pokazati da čovjek može koristiti društvu kada se okruži dobrim ljudima i usmjeri svoju energiju za društvenu dobrobit”, poručio je tada.