Salihović: Tužioci ipak svjedoče iza zatvorenih vrata

goran salihovic22

Goran Salihović tražio je da javnost bude prisutna na disciplinskom ročištu, ali je Disciplinska komisija VSTV-a odbila prijedlog uz obrazloženje da je odluka donesena ranije zbog živih predmeta, javlja BIRN.

Predsjedavajući komisije je dodao da će svjedoci biti saslušani na okolnosti živih predmeta, a ovaj prijedlog je ranije uputilo Državno tužilaštvo, uz obrazloženje da je to jedini razlog isključenja javnosti. Na ovom ročištu je planirano saslušanje tužilaca Dubravka Čampare i Milorada Barašina.

Postupak protiv Salihovića pokrenut je zbog disciplinske tužbe u kojoj se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je Salihović svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je suspendovan s dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH krajem septembra prošle godine.