Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Bahatu igru Milorada Dodika prihvatili i drugi, nesvjesni posljedica

salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je obilježavanje 9.januara, kao “Dana RS”, nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ozbiljno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma.

Dvadeset godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bošnjaci u bh. entitetu RS su izloženi diskriminaciji, koja se, navodi Salkić, organizirano i sistematski provodi sa nivoa vladajućeg aparata.

Ustav Bosne i Hercegovine jasno kaže da su Bošnjaci ravnopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a to znači da nemaju veća niti manja prava od drugih.

Međutim, i pored toga vlasti bh. entiteta RS organiziraju 9. januara krsnu slavu entiteta, ističe entitetski potpredsjednik u pisanoj izjavi.

-Time nam šalju poruku da negiraju naše postojanje, da negiraju naša vjerska osjećanja, te da na ovaj način žele da demonstriraju silu. Naša obaveza je da ukažemo na zabrinjavaući radikalizam i pravoslavizaciju institucija ovoga entiteta, naglašava Salkić.

Podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio svoju odluku i 9. januar proglasio neustavnim.

-Međutim, vlasti su najavile do sada najmasovnije obilježavanje toga datuma kao “Dana RS”. Jasno je da se radi o jeftinom prkosu i pokušaju guranja prsta u oko svima, kako nama koji zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, tako i međunarodnoj zajednici.

Odluke Ustavnoga suda se moraju poštovati, jer ne može srpska politika u ovoj zemlji uzimati ono što joj odgovara, a odbacivati ono što je protivno njenim interesima, rušeći državu Bosnu i Hercegovinu, a pri tome uzimajući od nje maksimum kroz državne institucije.

Bojim se da su bahatu igru Milorada Dodika prihvatili i mnogi drugi u RS, potpuno nesvjesni posljedica svojih poteza i politike, ukazuje Salkić.

Kao potpredsjednik bh. entiteta RS, ističe da ima obavezu da podsjeti da vladajući aparat nikada nije proveo istragu i kaznio počinioce genocida u zaštićenoj zoni Srebrenica i Žepa.

-Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju jasno je presudio da su Vojska RS i dijelovi MUP-a RS počinili genocid.

Zvanične vlasti još uvijek nisu poduzele korake da se pronađu stotine masovnih grobnica u ovome entitetu, da se kazne počinioci, da se ograde od ideologije genocida i zločina.

Naprotiv, posljednjih godina intenzivno negiraju genocid i oživljavaju ideje Radovana Karadžića. Taj opasni put kojim se kreće politika u RS trebao bi biti upozorenje međunarodnim institucijama koje vode računa o provođenju Dejtonskog sporazuma. Taj sporazum je ovakvim odnosom srpske strane ozbiljno ugrožen i mi očekujemo da političke snage u BiH koje zagovaraju mir, toleranciju i suživot dobiju čvrstu i neupitnu podršku međunarodne zajednice, ukazuje on.

Dan entiteta, vlasti RS, kako navodi, „svjesno obilježavaju u januaru kako bi ga odvojile od rata i genocida, želeći pokazati svima da entitet nije nastao kao posljedica etničkog čišćenja, logora, ubijanja i na kraju genocida u Srebrenici“.

-JNA je nakon 9. januara izvšila agresiju na BiH. Stavila se u funkciju jednoga naroda, a posljedice toga su milion raseljenih, 100.000 ubijenih civila, porušeni svi vjerski objekti muslimana, genocid… Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da je provedena, možda bi čak i doprinijela da se o tim činjenicama manje govori. Ovako, svi oni koje pamćenje dobro služi znaju za ove činjenice, a 9. januar ih na njih asocira, navodi Salkić.

Pozvao je vlasti u bh. entitetu RS da ozbiljno sagledaju i preispitaju politički kurs kojim se kreću, zasnivajući ga na diskriminaciji, negiranju i izolaciji drugih.

-Uvjeren sam da će već u bliskoj budućnosti imati dovoljno mudrosti i snage da krenu putem stabilnosti, mira i saradnje, jedinim putem koji vodi u budućnost.

Stoga želim vjerovati da će vlasti prihvatiti i primjeniti Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da će ovo biti posljednje zvanično obilježavanje krsne slave i Dana bh. entiteta RS, istaknuto je u saopćenju potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.