Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednik rs

Salkić: Ključno da nadležne institucije urade svoj posao u Srebrenici

ramiz salkic

Prema njegovim riječima Bošnjaci u ovom dijelu BiH su iz izbora u izbore izloženi različitim uticajima i zloupotrebama od strane određenih grupacija. Za njih se glasa, njih se registruje i njih se predstavlja na različite načine od različitih grupa i pojedinaca

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je rekao da su za svaku osudu aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od rukovodstva SDP-a Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Salkićevog kabineta je saopšteno da je on reagujući na jučerašnje hapšenje zvaničnika OO SDP Srebrenica koji su osumnjičeni za izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici, istakao da su slične stvari rađene širom RS-a, te da je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao u Srebrenici, ali i svim drugim općinama.

“Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke, jer se vrh SDP-a distancirao od podrške jedinstvenom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica. SDP je kao i neke druge stranke  nezavisne liste i u drugim podrinjskim općinama radio na preregistraciji Bošnjaka da glasaju putem pošte iz Srbije i radio je za kandidate za načelnike općina koji također negiraju genocid nad Bošnjacima i veličaju presuđene ratne zločince”, navodi Salkić.

Prema njegovim riječima Bošnjaci u ovom dijelu BiH su iz izbora u izbore izloženi različitim uticajima i zloupotrebama od strane određenih grupacija. Za njih se glasa, njih se registruje i njih se predstavlja na različite načine od različitih grupa i pojedinaca.

“Za protekle lokalne izbore širom entiteta RS od oko 11.000 registrovanih Bošnjaka da glasaju poštom njih oko 1.500 registrovano je da glasaju putem pošte iz Srbije, a većini je ukraden identitet na različite načine. To su radile dobro organizovane grupe u kojima su Srbi i Bošnjaci interesno povezani. Srebrenica je primjer koji nas Bošnjake najviše boli, ali to je rađeno i u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću i svim drugim općinama sa manjim ili većim intenzitetom. Ovdje je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao. Ne samo u Srebrenici već i u svim drugim općinama Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću …”, smatra Salkić.

Istakao je da ako se želi krađe identiteta građana spriječiti u budućnosti onda se ove istražne i druge radnje ne bi smjele završiti samo na Srebrenici.

“Tokom registracije i tokom glasanja putem pošte teško je kompromitiran ovaj način glasanja naših građana. Zbog neregularnih prijava dolazilo je do vještačkog opterećenja i zagušenja postupka registracije gdje su stvarni glasači ostali bez mogućnosti registracije, a u procesu glasanja su ostajali bez blagovremenog dostavljanja glasačkog materijala”, izjavio je Ramiz Salkić.