Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Objavljivanje entitetskih rezultata popisa suprotno zakonu

ramiz salkić

Objavljivanje entitetskih popisnih rezultata je suprotno zakonu, izjavio je danas za Anadolu Agency (AA) Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

“Nije bilo to moguće uraditi i na neki način to pokazuje da je entitetski zavod za statistiku uključen u cjelokupni projekat Milorada Dodika da pokaže da država ne može fukcionisati da to sve treba podjeliti i da na ovaj način podržavaju separatističku politiku koji vodi Milorad Dodik”, rekao je Salkić.

On smatra da nije postojao ni jedan razlog da se objavljuju rezultati popisa na nivou entiteta kada je to uradila nadležna Agencija za statistiku BiH, kada su predstavnici EUROSTAT-a dali pozitivno mišljenje.

“Ne može se nikako drugačije tumačiti entitetsko objavljivanje rezultata popisa nego sa ciljem da bude Bošnjaka i Hrvata što je moguće manje na prostoru ovog entiteta i da se na neki način time dodatno legalizira etničko čišćenje progon koji se desio na prostoru ovog entiteta, a odnosi se na Bošnjake i Hrvate”, rekao je Salkić.

Istakao je da je ta aktivnost neprihvaljiva i da očekuje da objavljivanje rezultata popisa za RS nema nikakvu ulogu u životu uopšte.

Zavod za statistiku RS: U manjem bh. entitetu živi 82,95 Srba, 12,69 Bošnjaka i 2,27 Hrvata

“Ipak mislim da će ovo entietetsko objavljivanje popisnih rezultata stvarati ozbiljan problem na evropskom putu Bosne i Hercegovine i mislim da je to bio jedan od dodatnih razloga zašto to radi zavod za statistiku entiteta”, kazao je Salkić.

Republički zavod za statistiku objavio je danas da u RS živi 1.170.342 stanovnika, što je za oko 58.000 stanovnika manje u odnosu na rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH.