Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik RS-a

Salkić pozvao direktoricu škole koja je djevojčici smanjila vladanje da podnese ostavku

ramiz salkic

On je pozvao direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da kao jedini mogući odgovor u ovoj situaciji podnese ostavku, javno se izvini Lamiji Huskić, njenoj porodici i svim patriotama ove zemlje

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić pozvao je direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da podnese ostavku, reagujući na njenu odluku da se kazni djevojčica Lamija Huskić smanjenjem vladanja zbog toga što je proslavila Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Obrazovni sistem u ovom entitetu je u potpunosti pravoslaviziran, škole nose nazive po pravoslavnom svešteniku Svetom Savi, sve škole slave pravoslavnu slavu Sveti Sava, učenicima se dodjeljuje nagrada Sveti Sava, ovako pravoslaviziran obrazovni sistem ostavlja dugotrajne posljedice na učesnike u obrazovnom procesu koji nisu Srbi pravoslavci – istakao je Salkić.

On je pozvao OHR i OSCE da poduzmu korake na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu jer je to direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i velika prepreka potpunom provođenju aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pozivam sve Bošnjake i sve druge građane koji vole svoju domovinu da nastave ustrajavati na izgradnji jedine nam domovine Bosne i Hercegovine bez obzira na sve pritiske ma od koga oni dolazili – poručio je Salkić.

Naglasio je da je “primjer kazne učenice zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine samo jedan u nizu apsurda u našoj domovini, a on je još i veći jer dolazi od direktorice koja je Bošnjakinja, ali očito u službi sistema koji negira i ne prihvata važeće zakone u ovoj zemlji”.

– Biti u službi sistema koji provodi diskriminaciju vašeg naroda, sistema koji veliča ratne zločince koji su počinili zločin nad vašim narodom u službi sistema koji negira genocid počinjen nad vašim narodom je najveće poniženje koje svaki pojedinac može sebi dozvoliti. Nije ovo jedini primjer moralnog sunovrata nekih Bošnjaka u ovom entitetu koji su spremni žrtvovati borbu onih koji su dali živote za mir slobodu i domovinu koju mi danas imamo za razliku od mnogih naroda u svijetu – kazao je Salkić.

Pozvao je “sve Bošnjake da podignu glavu visoko i odreknu se podaničkog odnosa prema onima koji rade protiv jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i koji provode diskriminaciju našeg naroda sa ciljem mirnodopskog programa i ostvarenja ratnih ciljeva”.

– Naša srca, naše misli i naša podrška trebaju biti i vjerujem da jesu sa Lamijom Huskić, njenom porodicom i svim čestitim građanima koji nisu spremni biti podanici sistema već služiti svojoj domovini. Naši preci, mi, naša djeca i njihovi potomci moramo biti spremni da se borimo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu jer historija nas uči da je naša domovina imala u prošlosti, danas ih ima i imaće u budućnosti svoje neprijatelje – kazao je Salkić.

On je pozvao direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da kao jedini mogući odgovor u ovoj situaciji podnese ostavku, javno se izvini Lamiji Huskić, njenoj porodici i svim patriotama ove zemlje.

– Njen postupak je za svaku osudu i prezir, ostavka bi donekle ublažila gorak okus kod Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine da i pored svega učinjenog našem narodu i onoga što se danas čini od vlasti u ovom entitetu postoje Bošnjaci koji su spremni slijepo služiti tom sistemu – poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.