Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeću ministara rok od 15 dana

Javne nabavke i EU: Vlast BiH “procedurama” ponovo kupuje vrijeme

vijece ministara

Vijeće ministara godinama izbjegava zakon o javnim nabavkama s antikoruptivnim elementima. Sada se pojavilo još jedno rješenje, VM dobilo rok od 15 dana

Na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma primljen je k znanju dopis Agencije za javne nabavke BiH. Članovi Komisije usvojili su zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traže da, u roku od 15 dana, dostavi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Dopredsjedavajući ove komisije Dženan Đonlagić (DF) izjavio je za Fokus.ba da se radi o izmjenama i dopunama, a ne o novom zakonu, koji je radila Agencija i dostavila Vijeću ministara BiH na daljnje postupanje.

– To je informacija koju smo kao Komisija za budžet i finansije dobili od nadležne Agencije. Nažalost, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH, još nikada taj tekst nije dostavilo Predstavničkom domu PSBiH u zakonodavnu proceduru. Nedopustivo predugo Ministarstvo finansija i trezora BiH ne dostavlja pomenute izmjene na VMBiH, a zatim u Parlamentarnu skupštinu BiH – rekao nam je Đonlagić.

Inače, pomenuta parlamentarna komisija jučer je, kako stoji na stranici Parlamenta BiH, razmatrala dopis Agencije za javne nabavke od 10. jula što implicira da se radi o izmjenama zakona koji, kako tvrdi Đonlagić, kupi prašinu u ladicama Ministarstva finansija već duže vrijeme.

Treba, naime, napomenuti da je ista agencija, kako je Fokus objavio, 9. decembra 2020. obavijestila javnost da je Odbor Agencije dva dana ranije dao zeleno svjetlo da se izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama pošalju Vijeću ministara na dalje postupanje.

Iz Agencije su naveli da se radi tim nacrtom uvode antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za daljnji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje sa legislativom EU u skoroj budućnosti.

Uzimajući u obzir ove dvije činjenice, treba dodati da je i treća verzija, ona iza koje stoje vladajuće stranke također u proceduri. Vladajuće stranke putem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije odlučili su ubaciti “u igru” još jedan nacrt zakona. Njega su izradile entitetske privredne komore, ali, prema priznanju čelnika ovih komora u njemu nisu ugrađene sve antikoruptivne odredbe na kojima insistira Evropska unija.

Đonlagić je podsjetio na prijedlogu DF-a koji podrazumijeva potpuno novi zakon o javnim nabavkama.

– Kao što je poznato od ranije, u zakonodavnoj proceduri, po drugi put u nekoliko mjeseci, je novi Zakon o javnim nabavkama prema prijedlogu Kluba zastupnika DF. Čeka se očitovanje nadležnih radnih tijela odnosno komisija. Nama je jako stalo da ova oblast dobije novi, transparentniji zakonodavni okvir kako bi se institucionalno spriječile moguće zloupotreba procesa javnih nabavki, te ispunila i jedna od 14 tačaka iz Mišljenje Evropske komisije za kandidatski status BiH za članstvo u EU – kazao je Đonlagić.

Kada je riječ o izmjenama i dopuna zakona koji su u procedure, Đonlagić navodi da se takvim aktima ne može preći više od 50 posto izmjena postojećeg zakona, jer onda to više nisu izmjene i dopune.

– Mi smo zato išli sa novim zakonom, a ne izmjenama, i obuhvatili sve Direktive EU koje se tiču antikoruptivnih odredbi i pune transparentnosti procesa u svih fazama postupka javne nabavk – rekao je Đonlagić.