Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Presuda Karadžiću da djelimično ublaži bol porodicama žrtava

salkic

Kakva god bude presuda haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, ona ne može nadoknaditi bol i patnju građana BiH, koje su pretrpjeli od 1992. do 1995. godine, a posebno kada se govori o žrtvama genocida u tom bh. entitetu, koji su sve izgubili – ukazao je za Fenu potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Stoga, naglašava da koliko god da bude izrečeno godina zatvora Karadžiću, to će biti malo.

– Ipak, vjerujem da će on biti osuđen za zločin genocida ne samo u Srebrenici već i na drugim područjima. Zajedno s Ratkom Mladićem i Slobodanom Miloševićem jedan je od najodgovornijih za sve ono što se dešavalo u BiH u ratnom periodu, i ako bude i truna pravde, presuda će biti takva da bar, u najmanju ruku, djelimično ublaži bol i patnju te da satisfakciju porodicama žrtava za sve ono što je činio – naveo je Salkić.

Ukoliko u BiH želimo mir, razumijevanje i toleranciju među narodima te poštovanje za žrtve, moraju se poštivati odluke sudova, ali svjedočimo, kaže Salkić, da to nije slučaj kada su u pitanju vlasti RS-a.

– Mora prestati praksa veličanja onih koji su osumnjičeni, osuđeni ili za kojima se traga, a postoji sumnja da su počinili ratne zločine. Posljednji slučaj na Palama, kada je studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću, nije pravac kojim treba ići. Ali, od aktuelne vlasti u RS-u se i ne može očekivati ništa drugo, jer na priči iz ‘90. godina pokušavaju da očuvaju svoj politički rejting i sačuvaju funkcije. Iako ni sami ne vjeruju u ono što pričaju, vjeruju da im to može donijeti politički rezultat – dodao je Ramiz Salkić za Fenu.

Haški tribunal objavit će 24. marta presudu nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

Optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.