Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Salkić proslijedio rezoluciju o osudi genocida u Narodnu skupštinu RS-a

03/06/2015

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić proslijedio je danas u Narodnu skupštinu RS-a svoj prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

-Iako je Služba u Palati RS-a odbila da to učini na predviđeni način, uz tvrdnju da nemam ustavne nadležnosti za to, svjestan tih okolnosti upravo i insistiram da se Narodna skupština RS-a očituje da li je ovo u skladu s procedurom ili ne. Ako Narodna skupština RS-a kaže da to nije u skladu s procedurom, tražit ću od kluba poslanika Koalicije „Domovina“ u parlamentu RS-a da predlože na usvajanje ovu rezoluciju – rekao je Salkić za Fenu.

[pull_quote_right]Za izgradnju demokratskog entiteta i države, gdje će svi narodi i građani biti ravnopravni, bez obzira na naciju i vjeru, nužno je osuditi sve ratne zločine i opredijeliti se za mir, stabilnost, povjerenje i prosperitet u Evropskoj uniji[/pull_quote_right]

Naglasio je da se može tražiti izgovor u tehničkim procedurama i nadležnostima da se ne bi usvojila rezolucija o osudi genocida u Srebrenici.

-Procedura i nadležnosti su samo izgovor da ta rezolucija ne dođe pred poslanike Narodne skupštine RS-a i da se ne bi oni morali izjasniti protiv – uvjeren je entitetaki predsjednik.

Služba predsjednika RS-a, i to bez obrazloženja, odbila je prošle sedmice da proslijedi u Narodnu skupštinu RS-a Salkićev prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

Bez obzira na tu situaciju, on je tada najavio da će i bez ovjere Službe predsjednika/potpredsjednika RS-a, uputiti u parlament RS-a rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, očekujući da se o tome nadležni izjasne.

-Izglasavanjem teksta rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici jasno bi se pokazalo opredjeljenje Narodne skupštine RS-a da gradi trajni mir i da podržava aktivan rad istražnih i pravosudnih organa na procesuiranju osumnjičenih za genocid i ratne zločine – navedeno je u tom dokumentu.

U predloženoj rezoluciji, u koju je Fena imala uvid, ističe se da, “s obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid u Srebrenici, kao i brojni ratni zločini u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, bilo bi anticivilizacijski da se Narodna skupština RS-a ne odredi prema ovim zločinima, a posebno prema genocidu”.

-Za izgradnju demokratskog entiteta i države, gdje će svi narodi i građani biti ravnopravni, bez obzira na naciju i vjeru, nužno je osuditi sve ratne zločine i opredijeliti se za mir, stabilnost, povjerenje i prosperitet u Evropskoj uniji – navodi Salkić u ovom dokumentu.

Odavanjem počasti žrtvama genocida i ratnih zločina, Narodna skupština šalje, kako je istakao, jasnu poruku svim ratnim zločincima da Republika Srpska nikada više neće dozvoliti da se ratni zločini ponove, a da genocid i ratni zločini neće biti zaboravljeni i da će svi odgovorni biti procesuirani i kažnjeni.

-Usvajanjem ove rezolucije poslanici bi iskazali senzibilitet i solidarnost prema svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim žrtvama ratnih zločina, kao i prema preživjelim članovima njihovih porodica – naglašava se u predloženoj rezoluciji u koju je Fena imala uvid.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.