Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Tovarnika prema Sarajevu krenuo maraton u susret papi Franji

papa-franjo1111

Iz vukovarsko – srijemskog pograničnog mjesta Tovarnik u srijedu je pod geslom „U susret hodočasniku mira Svetom Ocu papi Franji“ krenuo trodevni maraton u kojem dvanaest hrvatskih maratonaca namjeravaju istrčati 250 kilometara do Sarajeva, javlja Hina.

Maraton se trči povodom pastirskoga pohoda Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini tijekom kojega će papa 6. lipnja boraviti u Sarajevu, kazao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčevića iz Tovarnika koja je organizator maratona koji se trči pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

“Ljudi našega maloga mjesta Tovarnika i cijele Republike Hrvatske podnijeli su teške žrtve tijekom Domovinskoga rata, a vjera im je pomogla očuvati domoljublje i oprostiti. Ovim maratonom želimo osvijestiti upravo te vrijednosti koje su temeljne odrednice pape Franje”, rekao je Ivanković.

Maraton se trči štafetno, a u njemu sudjeluju maratonaci koji već dugi niz godina trče utrku Vukovar-Tovarnik u spomen na tovarničkog župnika Ivana Burika, ubijenog u Domovinskom ratu i 663 mučenika Crkve u Hrvata.

Očekuje se kako bi maratonci u Sarajevo trebali stići 5. juna, gdje će ih u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa primiti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kojemu će maratonci uručiti talijanski prijevod romana o ubijenom svećeniku Ivanu Buriku kako bi roman kardinal Puljić uručio papi Franji.