Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Raduju me bolji međuljudski odnosi i zapošljavanje povratnika u Foči

salkic_foca

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, u petak je posjetio općinu Foča, gdje se sastao s predsjednikom Skupštine općine Izetom Spahićem i zamjenikom načelnika Zoranom Elezom.

Spahić i Elez su potpredsjednika Salkića upoznali s političkom situacijom u Foči, realizacijom projekata toplifikacija bolnice, izgradnjom mosta i studentskog doma, ali i s potrebama za realizacijom projekata koji se odnose na elektrifikaciju i putnu infrastrukturu.

Na sastanku je iskazana potpuna opredijeljenost za investicije na području ove općine, te iskorištavanje turističkih potencijala, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Posebna pažnja je posvećena projektima koji se tiču povratničke populacije, a nakon čije realizacije će imati koristi svi građani općine Foča.

– Obradovan sam onim što sam čuo na sastanku. Raduje me ovakav međuljudski, komšijski i kolegijalni odnos i saradnja u Foči. Raduje me i da je značajan broj projekata u realizaciji u ovom gradu, da nemamo ozbiljnih problema koje smo imali u ranijem periodu – kazao je Salkić.

Kada je u pitanju povratnička populacija, dodao je on, Bošnjaci na ovom prostoru imaju potpunu podršku, razvijaju se i organiziraju svoj život i „sigurno da ću ja učiniti koliko je god moguće da dođe do realizacije nekih projekata“.

Nakon sastanka, potpredsjednik Salkić je posjetio i čuvenu Aladža džamiju, čija je izgradnja još uvijek u toku, i gdje se trenutno izvode radovi na postavljanju izolacije na centralnoj kupoli.

Salkić je posjetio i kompaniju „FL Wood“, čija je osnovna djelatnost proizvodnja rezane građe i peleta, a koja zapošljava oko 80 radnika u Foči.

Ova kompanija, kako su objasnili direktor Dževad Aletić i vlasnik iz Egipta Mohamed El Azbar, zapošljava 50 posto povratnika, a u kompletnoj grupaciji, u kojoj se nalaze i firme u Ustikolini i Čajniču, zaposleno je oko 220 radnika.

– Ovo je primjer jedne pozitivne investicije, a nas posebno raduje činjenica da je u ovoj kompaniji zaposlen veliki broj povratnika. Također, drago nam je da se proizvodi ove kompanije u velikoj mjeri izvoze i mi pozivamo sve investitore da dođu na prostor entiteta RS i investiraju – poručio je Salkić, dodajući kako je ohrabren i najavama novih investicija koje će doprinijeti novom zapošljavanju Bošnjaka povratnika.

Potpredsjednik RS-a se danas na Tjentištu sastao i s predstavnicima Bošnjaka iz istočne Hercegovine i gornjeg Podrinja, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.