Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić traži hitnu istragu i hapšenje napadača na džamiju u Janji

salkic

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić oštro je osudio posljednje napade na islamske objekte u tom entitetu i pozvao vlasti RS-a da spriječe napade.

Iz Salkićevog kabineta zatražena je hitna istraga i hapšenje počinilaca, saopćeno je iz tog kabineta.

U noći između 6. i 7. januara 2016. godine, u bijeljinskom naselju Janja vatrenim oružjem je izvšen napad na Čaršijsku džamiju. Razbijena su stakala na džamiji, a tragovi metaka ostali su na fasadi, olucima i na unutrašnjim zidovima.

“Vlasti bh. entiteta RS direktno su odgovorne za radikalizaciju koja se provodi u ovom entitetu. Godinama smo ukazivali na pogubne posljedice takve politike. Ukazivali smo na diskriminirajući odnos medija koji su pod kontrolom režima. Oni su u funkciji stvaranja netrpeljivosti prema Bošnjacima i svima koji nisu Srbi. Napadi na vjerske objekte su u funkciji zastrašivanja Bošnjaka, odnosno u funkciji etničkog čišćenja teritorije ovoga entiteta. U ime 200.000 Bošnjaka koji žive u RS oštro protestujem zbog napada u Janji, koji se desio uoči vjerskog praznika Božića”, izjavio je povodom ovog napada Ramiz Salkić.

Podsjetio je da je u božićnoj čestitki upućen poziv svim pravoslavnim vjernicima na obnavljanje povjerenja i saradnje, kao i da je naglašeno da je Božić dobar povod za to.

Bošnjaci žele da nastave put ka budućnosti, žele mir i stabilnost, žele saradnju, napominje Salkić.

“Mi i dalje želimo vjerovati da su ovo izolovani incidenti, ali smo također uvjereni da su motivirani i podstaknuti narastajućim radikalizmom kojega generira aktualna vlast RS-a. Zahtijevamo hitno provođenje istrage i hapšenje počinilaca”, riječi su potpredsjednika RS-a.

Radikalizaciji prilika u ovom entitetu značajno su doprinijeli posljednji događaji vezani za nepoštivanje odluka Ustavnoga suda te ostrašćeni odnos i prkos institucijama države BiH. Stoga se, smatra on, mora insistirati na strogom provođenju zakona i sankcionisanju svih koji krše te zakone.

Vlasti RS-a, nepoštivanjem države BiH poslale su jasnu poruku građanima, jer, ukoliko zakone i Ustav mogu kršiti prvi ljudi entiteta RS-a, zašto to ne bi mogli činiti građani. Takva praksa mora biti što prije prekinuta, zaključuje Salkić.