Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Vlast u RS-u obilježava Dan pobjede nad fašizmom, a slavi ratne zločine

BiH

salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Glogova kod Bratunca, prisustvovao obilježavanju 26. godinjice zločina u tom mjestu, koje je održano u okviru dvanaeste po redu manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

– Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama bratunačka Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljali 65 bošnjačkih civila- , podsjeća se u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

Najmlađe žrtve su bili Muharem Ibišević, koji je imao 16 godina i godinu dana stariji njegov brat Mujo, dok je u svirepom zločinu ubijen i njihov otac Mustafa.

Salkić je istakao da se danas, kada cijeli svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u tom podrinjskom naselju obilježava dan ubijanja nedužnih civila, koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani i što su željeli slobodnu i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu.

– Ubijeni su od pripadnika ideologije zla, koja se temelji na zločinima, progonima, etničkom čišćenju, silovanjima nedužnih, i u konačnici, na genocidu. Kreatori i pokretači te ideologije su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i zločin genocida – rekao je Salkić.

Nažalost, današnja vlast u ovom entitetu, kako je naveo, “baštini tekovine te ideologije”.

– Ta vlast osuđene ratne zločince za genocid smatra nacionalnim herojima, dodjeljuje im najveća ratna priznanja i po njihovim imenima daje nazive javnim ustanovama. Nigdje u svijetu nije zapamćeno da jedna vlast obilježava Dan pobjede nad fašizmom, da taj datum proglasi neradnim danom, a da istovremeno slavi zločince i negira zločine koje cijeli svijet osuđuje. Sve ovo pokazuje da aktuelna vlast, koristeći druga sredstva, ima iste strateške ciljeve, kao i oni koji su počinili genocid. Vlast provodi sistemsku diskriminaciju nesrba na ovom prostoru sa jednim ciljem – njihovim odlaskom iz ovog entiteta – naveo je Salkić.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da, kako je dodao, prepozna ove strateške ciljeve trenutne vlasti, ako nije mogla ili nije htjela prepoznati namjere njihovih predhodnika iz 1992. godine.

– Mi smo čvrsto opredjeljeni za našu domovinu, da živimo na svakom njenom pedlju. Nikakvi strateški ciljevi i diskriminacija ove ili bilo koje buduće vlade, neće nas ponovo protjerati, kao što se to desilo 1992. godine. Odlučni smo u našoj namjeri da istrajemo u borbi za istinu i pravdu, a to podrazumijeva prije svega, kažnjavanje ratnih zločinaca, koji, nažalost, i dalje slobodno žive u ovom entitetu, dok neki učestvuju u javnom životu, te sa najviših političkih funkcija u ovom entitetu kreiraju politički ambijent sistemske diskriminacije. Očekujemo od nadležnih tužilaštava da konačno procesuiraju odgovorne za ovaj zločin u Glogovoj, ali i sve druge zločine počinjene na prostoru opštine Bratunac i bh. entiteta RS – kazao je potpredsjednik Salkić.