Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Zaključci Vlade i NSRS imaju elemente izazivanja haosa

salkic

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je kao ishitrene i nepromišljenje reakcije Vlade i Narodne skupštine RS-a povodom akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Novom Gradu/Bosanskom Novom.

-Zaključci Vlade i NSRS imaju elemente udara na ustavni poredak BiH i elemente izazivanja haosa, podsticanja oružanih sukoba između policijskih agencija, izjavio je Salkić Feni.

Imajući u vidu, kako je naveo, naoružavanje koje provodi MUPRS-a, nabavku pušaka i prijem novih uposlenika, „to pokazuje da se u RS neko priprema za ozbiljnu radikalizaciju“.

Entitetski potpredsjednik podsjeća da se u RS „vrše prepadi kojima se kod povratnika Bošnjaka izaziva osjećaj ugroženosti kako bi izazvali određenu reakciju i radikalizaciju te imali opravdanje za svoja djela“.

Salkić naglašava da sve institucije treba da rade posao i da svi koji su osumnjičeni za ratne zločine treba da budu privedeni.

-Nadam se da će Sud, Tužilaštvo BiH i SIPA nastaviti da rade svoj posao i da će u skladu s zakonom, zaštiti svoje djelovanje i protiv onih koji pozivaju na rušenje tih institucija poduzeti određene mjere, kazao je on.

S druge strane, Salkić kaže i da OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH imaju obavezu da zaštite Ustav i BiH.

-Krajnje vrijeme da OHR pa i međunarodna zajednica ovo ozbiljno shvate, rekao je entitetski potpredsjednik Feni.