Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“SaMED 2016”: Međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara

“SaMED 2016”: Počeo 2. Međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara

Međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SaMED 2016”, drugi po redu, otvoren je večeras u Sarajevu. Predviđeno je da traje do 7. februara.

Kongres je otvorila dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović Džuvo. Učesnicima i drugim zvanicama obratili su se i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković te rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

Najavljujući skup, dekanesa je izjavila da je to još jedan dokaz stalne težnje ka internacionalizaciji, postizanju osnovnih ciljeva strategije visokog obrazovanja u Kantonu, a to je Sarajevo kao internacionalni studentski centar.

Kantonalni premijer je rekao da je sektor obrazovanja u fokusu njegove vlade te najavio daljnje zalaganje za taj važni društveni segment.

Rektor je podsjetio da je Sarajevski univerzitet uvršten među 120 najboljih sveučilišta u svijetu, što je još jedan od dokaza rada i vrednovanja naučno-istraživačkog djelovanja, koje je u ekspanziji.

Kongres je okupio oko 300 učesnika iz 30 zemalja s četiri kontinenta, što ga, po najavi organizatora, svrstava u najznačajnije svjetske skupove studenata medicine i mladih ljekara.

Održava se u godini u kojoj Medicinski fakultet Sarajevskog univerziteta obilježava 70 godina psotojanja.

Prijavljeno je oko 200 radova od kojih je 130 prošlo selekciju.

Planirana su predavanja studenata te domaćih i stranih profesora. Oni će prezentirati nova dostignuća u svim medicinskim oblastima.

Predviđene su radionice, medicinske i srodnih grana. Dio stručnih radionica bit će održan u farmaceutskoj kompaniji “Bosnalijek” koja je podržala kongres.

Skup je organizirao Medicinski fakultet zajedno sa studentskim organizacijama, Udruženjem studenata tog fakulteta i Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini.