Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit OSCE-a u Beogradu: Postignut konsenzus u vezi borbe s terorizmom

osce-beograd-samit

Danas je u Beogradu završen 22. Ministarski samit Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE). Nakon treće plenarne sjednice donesen je niz važnih odluka, od kojih Ivica Dačić, predsjedavajući OSCE-a, posebno izdvaja onu vezanu za borbu protiv terorizma, narkotika, nasilnog ekstremizma, te o pitanjima omladine i bezbednosti. Isto tako, o nekim temama ministri OSCE-a se nisu mogli složiti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Duže je trajao ovaj Savjet nego osnivanje OSCE-a”, našalio se Dačić po završetku 22. Ministarskog samita OSCE-a, koji je protekla dva dana održan u Beogradu.

Šef srbijanske diplomatije dodao je da je uloženo mnogo napora da se, ipak, postigne konsenzus o nekim pitanjima.

“Realan život je takav da u OSCE-u ima mnogo različitosti, podjela i sukoba. Bez obzira što se ovako dugo čekalo na konsenzus i što se po nekim pitanjima nije postigao, zadovoljni smo što smo donijeli neke jako važne odluke. One su vezane za borbu protiv terorizma, narkotika, nasilnog ekstermizma koji vodi ka terorizmu, kao i o pitanju omladine i bezbjednosti”, kazao je Dačić i nastavio:

“Dijalog vođen na plenumu svi su ocijenili kao veoma kvalitetan i sveobuhvatan. Razgvovori koji su vođeni protekli su u dobroj atmosferi i video se konstruktivni duh. Pričali smo i sa azijskim partnerima i postignuta je široka saglasnost za suočavanje s migrantskom krizom i u borbi protiv terorizma. Važno je da ostvarimo bolju saradnju kako bi bili efikasniji.“

U radu Ministarskog samita OSCE-a protekla dva dana učestvovalo je preko 1.000 predstavnika zvaničnih delegacija, među kojima i 44 ministra vanjskih poslova.

U Beogradu su boravili predstavnici 57 zemalja članica OSCE-a i 11 zemalja partnera. Glavne teme tokom Samita bili tu migrantska kriza, terorizam, sukob u Ukrajini, te novonastalo zahlađenje u odnosima Turske i Rusije nakon obaranja aviona na tursko-sirijskoj granici.

Ovim događajem Srbija je završila svoje ovogodišnje predsjedavanjem OSCE-om, a tu ulogu će od 1. januara naredne godine preuzeti Njemačka i njen ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Za Srbiju ovo je bio najveći politički događaj od 1989. godine i Samita nesvrstanih zemalja koji je održan, također, u Beogradu. Troškovi ministarskog samita OSCE-a iznosili su oko tri miliona eura i gotovo u cijelosti ih je pokrila Srbija. OSCE je za ovaj događaj osigurao 500.000 eura.