Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit premijera zemalja zapadnog Balkana danas u Sarajevu

BiH

314a4-vucic-zvizdic-zastave

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić biće domaćin samita premijera zapadnog Balkana koji će danas biti održan u Sarajevu s ciljem približavanja zemalja regiona EU i razgovora o regionalnim projektima koji se odnose na saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, te saradnju u oblastima mladih i obrazovanja.

Prema programu, u 11.00 sati  u holu zgrade zajedničkih institucija BiH planiran je doček premijera iz regiona i zajedničko fotografisanje, nakon čega će u 11.30 sati  Zvizdić održati pozdravni govor u Plavoj sali.

Za 14.00 sati  zakazana je konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsjedavajući Savjeta ministara BiH, komesar za evropsku politiku susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano.

Za medije će u 15.30 sati biti otvorena i dodjela diploma za državne službenika, u okviru projekta “EU-zapadni Balkan: Regionalni program razmjene državnih službenika”, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na samitu će učestvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče stigao u Sarajevo, gdje su ga na aerodromu dočekali ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Vučić je po dolasku u Sarajevo sinoć rekao da je važno da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što je svima neophodno.

Na samitu će, osim Vučića, učestvovati i premijeri Makedonije Emil Dimitrijev, Crne Gore Duško Marković, Kosova Isa Mustafa, te premijer Albanije Edi Rama.