Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samo troje poslanika glasalo za hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu

predstavnicki_dom_psbih0555

Nakon pauze u zasjedanju, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegvone odbili su da po hitnom ili skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o javnom radio-televizijskom servisu kojim se predlaže ukidanje RTV takse.

Za hitnu proceduru glasalo je samo troje poslanika, protiv je bilo 21 i devet suzdržanih.

Bio je to zahtjev Kluba poslanika Srpske demokratska stranke (SDS) koji smatraju da je dosadašnji način finansiranja Javnog RTV servisa BiH nepravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse.

Prijedlog izmjene tog zakonskog rješenja potpisuju Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Momčilo Novaković, koji ocjenjuju da se javni emiteri nisu ponašali kao servis svih građana, nego kao servis pojedinih vladajućih stranaka.

Upravo u tome vide svoje utemeljenje za tvrdnju da javni servisi nisu bili u službi svih građana, zbog čega neopravdanim smatraju da građani plaćaju njihov rad, te stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude finansiran iz budžeta BiH, a entitetski iz entitetskih budžeta.

Zakon bi, ukoliko bi bio usvojen u redovnom zakonodavnom postupku, na snagu trebalo da stupi 1. januara 2019. godine do kada bi budžeti trebali osigurati sredstva za finansiranje RTV servisa.