Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spreman je novi

Samo u BiH: Neregularni pravilnik o obrascima za vozila već 14 godina na snazi?!

vozila kolona saobracaj
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Davne 2009. godine važeći pravilnik je donio Rudo Vidović, iako za to nije bio nadležan. Važeći pravilnik, kažu iz IDDEEA-e, najvjerovatnije fizički i ne postoji

Nova vlast na nivou države, ima novu šansu da konačno, zakonito i po propisima, donese Pravilnik o cijeni obrazaca isprava o vozilu i cijeni obrazaca oznaka za obilježavanje vozila, s obzirom na činjenicu da je postojeći 2009. donesen na neregularan način, da nije usklađen sa krovnim zakonom i da – fizički više ne postoji?!

Ovo su naveli iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), te su pripremili novi pravilnik i uoutili ga u proceduru.

Nije usklađen sa zakonom

Ovaj pravilnik je važan jer: utvrđuje visinu novčane naknade za izdavanje obrazaca isprava o vozilu i visinu novčane naknade za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje motornih i priključnih vozila, zatim način uplate i omjer raspodjele prikupljenih novčanih sredstava po osnovu izvršenih uplata na ime novčanih naknada, postupak utvrđivanja ukupnog iznosa prikupljenih novčanih sredstava i visine novčanih sredstava koja pripadaju budžetu nadležnih organa, te način i postupak evidentiranja i uplate novčanih sredstava na finansijske račune nadležnih organa.

Zvuči gotovo nevjerovatno da je, prema navodima iz IDDEEA-e, važeći pravilnik o cijeni dokumenata 2009.godine donio tadašnji ministar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (Rudo Vidović), a da za donošenje ovog pravilnika on uopće nije bio nadležan?!

Nadalje, iz IDDEEA-e navode da ovaj pravilnik „najvjerovatnije fizički i ne postoji jer uopšte nije objavljen na službenoj internet stranici Vijeća ministara BiH“. Uz sve to, navode iz ove agencije, odredbe važećeg pravilnika o cijeni dokumenata do danas nisu usklađivane sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini (ZOSSPBIH).
Svakodnevni upiti građana

Bio pripremljen novi pravilnik

– Donošenje predmetnog pravilnika prije svega omogućilo bi fizičkim licima, fizičkim licima-obrtnicima/preduzetnicima i pravnim licima mogućnost ostvarivanja prava iz upravne oblasti registriranja vozila (registriranje oldtimer vozila i korištenje prenosivih registarskih tablica) u skladu sa ZOSSPBIH, Pravilnikom o registriranju vozila i Pravilnikom o registriranju oltimer vozila, zatim bi nadležni organi i Agencija konačno bili rasterećeni svakodnevih upita zaprimljenih od strane fizički lica, fizički lica-obrtnika/preduzetnika, predstavnika pravnih lica i političkih predstavnika građana („što se ne izdaju prenosive registartske tablice, što se ne može registrirati oldimer vozilo itd.“), te bi propis o cijeni isprava obrazaca o vozilu i cijeni obrazaca oznaka za obilježavanje vozila bio predložen i donesen od strane stvarno nadležni organa za predlaganje i utvrđivanje cijene (Agencije i Vijeća ministara) – istaknuli su.

Inače, prije dvije godine, o čemu je pisao Fokus institucije su pripremile novi pravilnik, ali tadašnja vlast za ovo, očito, nije bila zainteresirana.