Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samostalni Sindikat radnika u BHRT-u najavio protest upozorenja

bhrt

Samostalni Sindikat radnika u BHRT-u je saopćio da “najoštrije osuđuje nemar koji nadležne institucije pokazuju prema katastrofalnom stanju u kojem se ova medijska kuća nalazi i skidanju sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara izmjene Zakona o javnom RTV sistemu, koje su trebale da omoguće produženje naplate RTV takse putem telekom operatera do 30. juna ove godine”.

– Pošto se ovim činom BHRT ostavlja bez ijednog načina naplate takse, UO SSR u BHRT-u na vanrednoj sjednici donio je odluku da održi protest upozorenja u srijedu, 3. februara, u 12.05, u krugu RTV doma. Upozoravamo nadležne da je ovo prvi u nizu koraka koje ćemo preduzeti ukoliko se pitanje naplate RTV takse ne riješi u što skorijem roku – navode iz tog sindikata.

Nadležne institucije podsjećaju da ova zemlja treba uskoro da preda aplikaciju za članstvo u EU, te dodaju da protesti uposlenika javnih servisa mogu da im otežaju predaju aplikacije.

– Takođe upozoravamo institucije vlasti da, ukoliko budemo primorani na dalje korake i izlazak na ulicu, pozvat ćemo sve one koje smo u proteklom periodu pratili u njihovim protestima i štrajkovima da nas podrže. Također, tražit ćemo podršku SSSBiH i svih novinarskih udruženja, a tražit ćemo i podršku ostalih medijskih kuća, u smislu informativnog bojkota rada svih onih institucija koje nisu ispunile svoju obavezu da osiguraju stabilno finansiranje javnih servisa BiH – navodi se u saopćenju UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.